POTPREDSJEDNIK FEDERACIJE

Lendo: RS obilježavanjem 9. januara slavi najteža krivična djela

Podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da obilježavanje 9. januara nije u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Refik Lendo. Fena

FENA

5.1.2024

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo smatra da obilježavanjem 9. januara kao dana RS vlast tog bosanskohercegovačkog entiteta, zapravo, slavi najteža krivična djela protiv međunarodnog prava, ratne zločine, etničko čišćenje i genocid izvršen nad Bošnjacima.

- Historijskim činjenicama sa snagom pravosnažnih sudskih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu potvrđeno je da 9. januar označava početak oružanog napada i agresije na suverenu, nezavisnu i međunarodno priznatu državu, Republiku Bosnu i Hercegovinu - naveo je Lendo u saopćenju za javnost.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kako je dodao, utvrdio je da obilježavanje 9. januara nije u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine. Lendo podsjeća da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i da je njihovo neprovođenje krivično djelo.

- S tim u vezi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima zakonsku obavezu da procesuira sve one koji su odgovorni za obilježavanje 9. januara i koji na taj način postupaju suprotno Odluci Ustavnog suda, a sud da ih kazni u skladu sa zakonom. Visoki predstavnik ima dužnost da osigura provođenje Dejtonskog sporazuma, te da svoje ovlasti izvršava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Podsjećam da je visoki predstavnik prošle godine najavio da se naredni 9. januar neće obilježiti na isti način kao prošli - dodao je Lendo.

Međutim, kako je ocijenio, svjedočimo drugačijim najavama i pripremama manifestacije koja se finansira javnim novcem, a visoki predstavnik ne čini ništa u vezi s tim. Takvim odnosom, smatra Lendo, visoki predstavnik jača poziciju retrogradnih snaga i njihovo uvjerenje da pravno i političko nasilje koje provode neće biti sankcionisano od onih koji su dužni reagovati na takvo ponašanje.

- Insistirat ćemo istrajno na tome da nadležne institucije reaguju i procesuiraju sve odgovorne za neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i da oni koji imaju mandat da vode računa o provedbi Dejtonskog sporazuma taj mandat zaista počnu upražnjavati - navodi Lendo, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.