AKCIJA DONOSI REZULTATE

Federalni ministar Amir Hasičević za "Avaz": Cijene "zaključane" na 1.500 prodajnih mjesta

Ušteda na korpi proizvoda 37 maraka

Trenutno učestvuje 31 trgovinska kompanija. Avaz

Alen Bajramovic

6.1.2024

Cijene 40 prehrambenih i higijenskih artikala trenutno su “zaključane” na oko 1.500 prodajnih mjesta u FBiH, a u akciji Federalnog ministarstva trgovine, započetoj polovinom decembra prošle godine sa 14, trenutno učestvuje 31 trgovinska kompanija. U narednim danima, kazao je za “Avaz” federalni ministar Amir Hasičević, bit će standardiziran način obilježavanja proizvoda s nižom, “zaključanom” cijenom, jer su subjekti uključeni u akciju do sada to radili na različite načine.

Zaustavljen rast

- Dobili smo već neke mailove gdje kupci potvrđuju informacije trgovaca da je ušteda na korpi proizvoda sa “zaključanim” cijenama 37 maraka. Akcija donosi rezultate, a nama je vrlo bitan efekt sidrenja cijena, jer, ako jednom artiklu “zaključate” cijenu, automatski ga prate i ostali iz te grupe proizvoda. Statistika je neumoljiva. Mi sada imamo prvi put pad cijena hrane u posljednjih ne znam ni koliko mjeseci. Za 0,1 posto, ali važno je da je rast cijena zaustavljen - kaže Hasičević.

Najavljuje pokretanje nove akcije “Pametni kupac”, u okviru koje će građani, putem digitalne platforme, birati artikle i cijene u korpi proizvoda sa “zaključanim” cijenama, ali i rast broja namirnica čije su cijene niže i fiksne. Hasičević otkriva da je u pripremi i novi zakon o neposrednim mjerama kontrole cijena jer to i EU traži.

Veće kazne

- Mi smo prihvatili slobodno formiranje cijena i u okviru toga moramo biti pažljivi, ali ovim zakonom želimo spriječiti svako eventualno “divljanje” cijena. Za razliku od dosadašnjih, kazne bi trebale biti značajno veće. Do sada su one bile 1.000 KM, u proceduri izmjena postojećeg zakona su kazne od 6.000 odnosno 30.000 KM, ali hoćemo da napravimo potpuno novi zakon. Mi smo najveću inflaciju imali u oktobru 2022. godine, ali nije postojao zakon koji bi propisao da, ako inflacija dva mjeseca zaredom prijeđe određeni procent, Vlada FBiH poduzima mjere. Ovdje je inflacija puštena da poraste na 19,4 posto, koju smo uspjeli zaustaviti i najniža je u regionu. Novim zakonom ćemo takve scenarije spriječiti - ističe Hasičević.

Set fiskalnih zakona

Ozbiljno se radi i na setu fiskalnih zakona i Hasičević kaže da očekuje da on bude završen do 1. jula.

- Usvajanjem zakona o minimalnoj plaći i zakona kojima bi se smanjili doprinosi, onako kako je planirano, u budžetu bi se napravilo oko milijardu KM minusa. Tu milijardu pokušavamo da nadoknadimo prije svega borbom protiv sive ekonomije. Računamo da to možemo nadoknaditi kroz online fiskalizaciju jer veliki dio prometa danas nije fiskaliziran kako treba, uz povećanje poreza na dohodak, dividenda će biti oporezovana - navodi Hasičević.

Ako Vlada FBiH smanji doprinose, to moraju dobiti radnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.