55 FARMI

Poticaji spasili peradarsku proizvodnju u TK: Prošle godine proizvedeno 10 miliona kilograma pilećeg mesa

U peradarskoj proizvodnji TK prednjače Gračanica, Kalesija, Doboj-Istok i Gradačac

S jedne od 55 farmi pilića u TK. Avaz

H. Čalić

7.1.2024

Peradarstvo u Tuzlanskom kantonu ima dugu tradiciju, a prva je grana poljoprivrede koja se oporavila poslije rata u BiH i počela s radom.

U ovom kantonu trenutno ima 55 farmi, u kojima hljeb zarađuje oko stotinu porodica, a godišnje se proizvede 10 miliona kilograma kvalitetnog pilećeg mesa.

Blagi optimizam

Povodom toga, u Gračanici je održana redovna godišnja sjednica Skupštine Udruženja peradara, na kojoj su se našli i gosti iz federalnog udruženja, predstavnici firmi Madi i Brovis te Udruženja uzgajivača utovljenih pilića iz RS.

Predsjednik Udruženja peradara TK Mevludin Kahvedžić, dugogodišnji uspješni farmer, naglasio je da je 2023. za ovu važnu oblast bila nešto bolja u odnosu na nekoliko prethodnih najviše zahvaljujući poticajima koji su stizali s tri nivoa – općinskog, kantonalnog i federalnog, kao i činjenici da je došlo do blagog smanjenja cijena stočne hrane, pa je u ovom kantonu lani proizvedeno oko 10 miliona kilograma pilećeg mesa.

- Godinu 2023. mi, peradari iz TK, ispratili smo uz blagi optimizam. Općinski poticaji, poticaji s nivoa Kantona koji su iznosili 0,09 feninga po kljunu, a posebno poticaji s nivoa Federacije BiH od 12 feninga po kljunu, spasili su peradarstvo. Istina, farme malog kapaciteta, one od 5.000 i 10.000 brojlera, i pored poticajnih mjera, teško podnose stanje u ovoj oblasti, pa su tri farme u Gradačcu i jedna u Gračanici zatvorene - kazao je Kahvedžić.

Ko prednjači

Inače, u peradarskoj proizvodnji TK prednjače Gračanica, Kalesija, potom Doboj-Istok i Gradačac.

Ministar poljoprivrede TK Fedahija Ahmetović podsjetio je da je u prošloj godini ovaj kanton za podršku peradarima izdvojio 700.000 KM.

Otkup brojlera

Predsjednik udruženja proizvođača tovljenih pilića iz RS Đuro Cvijić očekuje da će poticaji u peradarstvu u RS u ovoj godini biti veći od 12 feninga po kljunu. Hazim Mujkić i Enver Halilović, predstavnici firmi Madi i Brovis koje se bave otkupom brojlera, ali i vlastitom proizvodnjom, istaknuli su da su u prošloj godini od peradara preuzeli 18 odnosno 15 miliona utovljenih pilića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.