TURIZAM CVJETA

Zabilježeno 48.300 dolazaka i 132.679 noćenja: Tuzlanski kanton nije tamni vilajet već neotkriveni turistički biser

Posljednja u nizu manifestacija jeste „Zima u Tuzli“ koja je otvorena prije nekoliko večeri, a na kojoj je pjevala Džejla Ramović

S otvarnja manifestacije "Zima u Tuzli". Turistička zajednica Grada Tuzle

Nerma Ajnadžić

23.12.2023

Tuzlanski kanton itekako ima šta ponuditi svojih gostima. U skoro svakom od gradova koji pripadaju TK, može se pronaći i mnoštvo toga zanimljivog da se vidi, upozna i doživi.

Zavisi u kojem periodu godine odlučite se uputiti i istražiti ovaj neotkriveni turistički biser. Sada, u zimskom periodu, pred božićne i novogodišnje praznike, skoro svaki grad je prekrasno ukrašen, uz mnoštvo zanimljivih sadržaja za sve generacije.

Veće brojke

Posljednja u nizu manifestacija jeste „Zima u Tuzli“ koja je otvorena prije nekoliko večeri, a na kojoj je pjevala mlada Goraždanka, mnogima omiljena, Džejla Ramović.

Tu su uvijek aktuelna tvrđava Srebrenik koja je nacionalni spomenik BiH, kao i Bijela kula Husein-kapetana Gradaščevića, poznatijeg kao Zmaj od Bosne, i Sahat-kula, obje u Gradačcu. Niska planina Majevica također privlači mnogo pažnje, a Konjuh planina naprosto oduzima dah.

Kako nam je rekao direktor turističke zajednice TK Miralem Mešković, ovaj kanton i ovu poslovnu godinu završava s lijepim uspjehom vezanim za ostvareni turistički promet na području TK.

Mešković: Odlična ljetna sezona. Megafon

Zaključno s oktobrom, zabilježeno je 48.300 dolazaka i 132.679 noćenja.

- Poredeći to s 2022. godinom, dolazimo do podatka da nam je broj dolazaka veći za 12 posto, a broj ostvarenih noćenja također veći za 12,5 posto. Prosječna dužina zadržavanja turista u Tuzlanskom kantonu je oko 2,75 dana. Uzimajući u obzir referentu 2019. godinu, slobodno možemo reći da smo zagrabili velikim koracima, da smo dostigli te rezultate i imamo jedan zavidan napredak u broju dolazaka kao i ostvarenih noćenja na području Tuzle i TK s napomenom da statistički podaci pokazuju uzlazni trend. Ostaje žal da ne možemo pokazati još veću brojku dolazaka, prije svega dnevnih. Tu prije svega mislim na jedinstvenu panoniku, ljetna turistička sezona ponovo je ostvarila zavidne rezultate, rekordne – naglasio je Meštrović.

Džejla Ramović pjevala na manifestaciji „Zima u Tuzli“. A. Bajrić

Dobro nam došli

Smatra da je TK jedan od najbolje pripremljenih kantona u BiH kada su u pitanju novogodišnja praznična dešavanja.

- Naš slogan je - otkrij i uživaj. Tuzla i TK, kao novootkrivena turistička destinacija, u posljednje vrijeme stvarno se otkriva u punom sjaju. Sve one mikroturističke destinacije zaslužuju pažnju. Nekad misleći da je Tuzla industrijski centar, tamni vilajet, pokušavamo, odnosno dokazali smo i pozivamo i druge da otkriju drugu stranu našeg kantona. Dobro nam došli u Tuzlu i TK – poručio je Mešković.

Tvrđava Srebrenik. Blicko/Mersiha Bajrić-Bešić

Lijepe slike

- Zima u kraljevskom gradu Srebreniku također privlači pažnju sa sijasetom sadržaja, gradačačka zima, l Lukavac se probudio. Svaki naš grad je i ukrašen dobrano tako da medijski izvještaji i lijepe slike idu iz Tuzle i TK. Živinice također imaju prekrasnu manifestaciju u onom segmentu iniciranje aktivnosti i dodatnih sadržaja.

Niska planina Majevica. Facebook

Nova Godina s „Bajagom i instruktorima“

- Uspjeli smo osposobiti sistem lokalnih turističkih zajednica i upravo taj sistem i funkcionira i ostvaruje te dobre rezultate. „Zima u Tuzli“ prepoznatljiv već, slobodno mogu reći, turistički proizvod i brend, okuplja ne samo građane Tuzle i TK nego i šire. U svom bistvovanju ima puno dobrih sadržaja i evo, u konačnici, doček Nove godine s „Bajagom i instruktorima“, sadržajima za najmlađe, mlade, stare... A sve je to isprovociralo i ostale lokalne zajednice tako da mogu reći ne zaostaju i u odnosu na broj stanovnika i resorse naših drugih gradova – istakao je Meštrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.