INSTITUT IZ VAŠINGTONA

Adnan Hadrović za "Avaz": SAD štite suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Proslava 9. januara, neustavnog dana RS, koja počinje danas, vidi kao “šamar” prvenstveno visokom predstavniku Šmitu

Hadrović: Udaljiti Dodika iz političkog života BiH. Facebook

Alen Bajramovic

8.1.2024

Dodika treba zaustaviti dok nije kasno, upozorava Adnan Hadrović viši saradnik Instituta za globalni utjecaj sa sjedištem u Vašingtonu.

Komentirajući antiustavno djelovanje i separatističke namjere režima u RS, Hadrović dodaje da se on sve više približava tački s koje nema povratka.

Grubo krši mirovni sporazum

- Zato nadležni bh. organi za sprovođenje zakona moraju promptno djelovati. Ako to nisu u stanju, a nažalost očigledno nisu, onda je to prema Dejtonskom mirovnom sporazumu obaveza međunarodnih snaga. Pogotovo što Dodik svojim djelovanjem grubo krši mirovni sporazum, te predstavlja prijetnju miru, sigurnosti i stabilnosti kako u BiH tako i regionu - kaže Hadrović.

Proslava 9. januara, neustavnog dana RS, koja počinje danas, vidi kao “šamar” prvenstveno visokom predstavniku Šmitu.

- On je i ovaj put ustuknuo pred Dodikovim antiustavnim djelovanjima rekavši u nedavnom intervjuu jednom od bh. medija da je 9. januar “narodno slavlje“. Podsjećanja radi, prošle godine je pisao pisma upozorenja, a ove godine se potpuno povukao umjesto da odlučno reaguje spram Dodika i zabrani mu političko djelovanje, pogotovu imajući u vidu da je Dodik najavio da će nakon 9. januara ići s novim setom zakona, uključujući i zakon o entitetskoj izbornoj komisiji. To bi bio još jedan korak bliže osamostaljenju RS - kaže Hadrović.

Politika usaglašena sa Moskvom

Dodik će nastaviti voditi separatističku politiku, usaglašenu sa zvaničnom Moskvom.

- U interesu mira i stabilnosti u BiH i regionu, visoki predstavnik mora promptno reagovati u skladu sa svojim ovlaštenjima i udaljiti Dodika iz političkog života BiH - dodaje naš sagovornik.

Američki avioni danas će ponovo letjeti iznad BiH, ali Hadrović podsjeća da je stav SAD jasan i na osnovu reakcija Ambasade SAD u BiH i State Departmenta.

- Nema dvojbe da će Sjedinjene Države nastaviti da provode dosljednju politiku na zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, no oslanjajući se na “liderstvo” evropskih saveznika bojim se da neće moći učiniti mnogo. Stoga je krajnje vrijeme da Vašington, prije nego bude kasno, ponovo preuzme vodeću ulogu od letargičnih i svojim unutrašnjim problemima duboko podijeljenih Evropljana i konačno stavi tačku na secesionističku politiku nekada “dobrog dečka” Milorada Dodika - ističe Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.