JASNA PORUKA

Ambasada SAD povodom obilježavanja neustavnog dana RS: Nećemo oklijevati da opet reagujemo na antidejtonsko djelovanje

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH, naveli su iz Ambasade SAD

Oglasili se iz Ambasade SAD povodom, obilježavanja neustavnog dana RS. RTRS / Fena

H. J. I.

9.1.2024

Povodom obiježavanja 9. januara, neustavnog dana RS, oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH. 

- Ustavni sud BiH je višestrukim presudama jasno istakao da je proslava dana Republike Srpske 9. januara neustavna. Nije u pitanju obilježavanje praznika, već odluka da se to učini 9. januara. Povezivanje obilježavanja s pravoslavnim vjerskim praznikom krši nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja.

Član III (3) Dejtonskog ustava zahtijeva od entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH. I ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja.

Očekivanja Sjedinjenih Američkih Država su da će nadležni organi za provođenje zakona i pravosuđe istražiti svako kršenje zakona u vezi s proslavom dana Republike Srpske 9. januara.

Sjedinjene Države su djelovale kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati da to učine ponovo u budućnosti - naveli su iz Ambasade SAD na platformi X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.