KRIVIČNO DJELO

Ambasador Rajli: Ko god ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH podriva vladavinu prava

Stabilna i prosperitetna BiH treba biti izgrađena na poštivanju, saradnji i zajedničkim vrijednostima, zaključeno je u poruci Rajlija

Ambasador Džulijan Rajli. Ambasada Velike Britanije

N. Aj.

9.1.2024

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Džulijan Rajli (Julian Reilly) povodom neustavnog dana RS poručio je da je stav Ujedinjenog Kraljevstva o obillježavanju 9. januara kao dana RS jasan i konzistentan.

- Odabir ovog specifičnog datuma daje prednost jednoj etničkoj grupi u odnosu na druge i krši nekoliko odredbi Ustava BiH, posebno onih koje se odnose na zabranu diskriminacije - naveo je Rajli na mreži X.

Naglasio je da ko god ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH iz 2015. i 2019. godine podriva vladavinu prava i potencijalno čini krivično djelo.

- Zastrašivanje povratnika ili manjinskih zajednica je neprihvatljivo bilo gdje da se ono desi i odgovorne vlasti moraju djelovati kako bi iste spriječili. Stabilna i prosperitetna BiH treba biti izgrađena na poštivanju, saradnji i zajedničkim vrijednostima - zaključeno je u poruci Rajlija i Ambasade Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.