BIVŠI PRVI ČOVJEK MOSTARA

Oručević: Most smo napravili kao spomenik mira, a njegovo rušenje baštine samo "Hrvati"

Jedina "kulturna" baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili su koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi...

Oručević: Most je svjetska kulturna baština iz BiH. Facebook

E. Ć.

9.1.2024

Safet Oručević, bivši zamjenik komandanta 4. korpusa ARBiH i poslijeratni gradonačelnik Mostara, direktor Centra za mir i multietničku saradnju, poručio je kako označavanje Starog mosta kao "hrvatsku baštinu" smatra sramotnom i glupom provokacijom.

- Kako da komentarišem skup na kojem se Stari most označava kao "hrvatsku baštinu", osim kao sramotnu i glupu provokaciju.

Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekat sam uložio mnogo napora kao gradonačenik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku.

Bilo je to u vrijeme kada su jedina "kulturna" baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja, razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske.

Za sve to su naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat.

Kad je Stari most u pitanju, upravo su Bošnjaci vodili udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja. I dalje ćemo to raditi, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima - poručio je Safet Oručević u svojoj reakciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.