PROSLAVA KRIVIČNO DJELO

Američki ABC News: Nacionalistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik rekao da Srbi neće odustati od "dana kada je rođena RS"

Bosanski Srbi prkosili i sudskim i međunarodnim kritikama, organizirajući paradu trupa naoružanih mitraljezima, oklopnim vozilima i drugom opremom

Parada u Banjoj Luci. Dejan Rakita za Avaz

N. Aj.

9.1.2024

Sjedinjene Američke Države upozorile su u utorak da su tekuće proslave samoproglašenog nacionalnog praznika bosanskih Srba - koje su uključivale paradu paravojnih i policijskih trupa - kršenje bosanskog Ustava i mirovnog sporazuma iz 1995. godine, te da su kao takve predstavljale krivično djelo.

Ovo je uvodna rečenica američkog ABC Newsa koji se bavi proslavom neustavnog praznika dana RS 9. januara.

- Američka ambasada u Sarajevu u saopćenju je pozvala bosanskohercegovačke pravne vlasti da "istraže svako kršenje zakona" u vezi s obilježavanjem 9. januara kao dana Republike Srpske, što je dio Bosne kojim upravljaju etnički Srbi.

Poginulo 100.000 ljudi

"Nije u pitanju proslava praznika, već odluka da se to učini 9. januara", navodi se u saopćenju.

Praznik 9. januara obilježava dan kada su 1992. godine bosanski Srbi proglasili stvaranje vlastite države u Bosni, što je izazvalo razorni četverogodišnji rat u zemlji u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi. Ustavni sud BiH ranije je odbacio proslavu tog datuma - piše ABC News.

Dalje navode da su Bosanski Srbi prkosili i sudskim i međunarodnim kritikama, organizirajući paradu trupa naoružanih mitraljezima, oklopnim vozilima i drugom opremom. Učestvovala je i ruska bajkerska grupa "Noćni vukovi", poznata po podršci ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Nacionalistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik, saveznik Kremlja, rekao je da Srbi neće odustati od "dana kada je rođena Republika Srpska". Ruski ambasador u BiH bio je među rijetkim stranim zvaničnicima koji su prisustvovali skupu u Banjoj Luci, gradu na sjeverozapadu zemlje.

"Gledamo Srbiju, gledamo Rusiju", rekao je Dodik u govoru. Dodao je da se praznik ne može zabraniti jer bi "to značilo da smo pali".

Slabe centralne institucije

Tokom rata bosanski Srbi su protjerivali i ubijali Bošnjake, koji su većinom muslimani, i Hrvate sa teritorije koje su kontrolisali.

Sukob je okončan 1995. mirovnim sporazumom uz posredovanje SAD. Takozvanim Dejtonskim sporazumom stvoreni su srpski i bošnjačko-hrvatski entiteti u Bosni, koje su zajedno držale slabe zajedničke centralne institucije - navodi ABC News.

Pojašnjavaju da su nakon rata Bosanski Srbi nastojali da steknu što je više moguće nezavisnosti.

- Dodik je otvoreno pozvao na secesiju od Bosne, prkoseći američkim i britanskim sankcijama nametnutim zbog njegove politike. 

Tekst na ABC Newsu. ABC News

U ponedjeljak su dva američka borbena aviona nadletjela Bosnu u demonstraciju podrške teritorijalnom integritetu te balkanske zemlje.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je insistirao na “potrebi poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, od strane svih aktera u Bosni i Hercegovini”. Upozorio je na “ozbiljne posljedice” za svaku akciju protiv tih principa - podsjetili su novinari ABC Newsa.

Nagrade Putinu i Orbanu

Kao i "France 24", i ovaj medij dio teksta posvetio je prošlogodišnjem odlikovanju Putina i ovogodišnjem odlikovanju Orbana.

- Dodik je u utorak uručio i zvanične nagrade, uključujući i onu za mađarskog desničarskog premijera Viktora Orbana. Orban nije prisustvovao, ali je Dodik rekao da će orden dobiti na sastanku sljedećeg mjeseca.

Nagrada je, rekao je Dodik, znak "zahvalnosti čovjeku koji je spreman da nas (bosanske Srbe) prizna kao pravu političku činjenicu". Dodik je prošle godine sličnu nagradu dodijelio Putinu - navodi ABC.

Objavili su i da zapadne zemlje strahuju da bi Rusija mogla pokušati da izazove probleme na Balkanu kako bi skrenula pažnju sa invazije na Ukrajinu u punom obimu koju je pokrenula Moskva prije skoro dvije godine.

- Srpski populistički lider Aleksandar Vučić čestitao je Dodiku praznik, obećavši podršku teritorijalnom integritetu Bosne, ali i požalivši se na navodne napore da se "izbriše postojanje Republike Srpske". Srbija će se, rekao je Vučić, "snažno oduprijeti svakom poništavanju ili ponižavanju Republike Srpske".

Vučić je bivši ultranacionalista koji je podržavao agresiju na nesrbe u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-ih. Sada kaže da je proevropski orijentisan, ali Dodik ostaje blizak saveznik i njih dvojica se redovno sastaju.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju prošle sedmice upozorila je da je proglašenje 9. januara državnim praznikom Republike Srpske predstavljalo “čin diskriminacije” i da je neustavno. Bosna traži ulazak u Evropsku uniju, ali su napori zaustavljeni zbog sporih reformi i unutrašnjih podjela - zaključeno je u tekstu ABC Newsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.