POSLANIK U PD PSBIH

Zvizdić: "Dan nakon političkog pijanstva u RS, slijedi otrežnjenje"

RS nije država i to nikada neće ni biti, RS je samo bh. entitet koji nema historijski kontinuitet, naglasio je

Denis Zvizdić. Armin Durgut / Pixsell

N. H.

10.1.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić oglasio se na društvenim mrežama nakon neustavnog dana RS.

Neumoljiva istina

- Danas je 10. januar. Dan otrežnjenja poslije političkog pijanstva i kiča, falsifikovanja prošlosti, rigidnog nacionalizma, glorifikacije ratnih zločinaca, žigosanja svih koji ne misle kao "vođa" i populistički plasiranih samoobmana o nepostojećim uspjesima.

Danas su se građani RS probudili suočeni s neumoljivom i jedinom istinom - da RS nije država i da to nikada neće ni biti i da je RS samo bh. entitet koji nema historijski kontinuitet i koji postoji samo na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH -  naveo je Zvizdić.

Zvizdić je naveo da su imaginarne podatke o ekonomskom razvoju RS zamijenile činjenice. 

- Imaginarne i frizirane podatke o ekonomskom razvoju RS i lažne izjave o postojanju međunarodnih prijatelja koji podržavaju iredentističku politiku (posebno su tragikomične izjave da secesionističku politiku podržavaju Azerbejdžan, Kina i Hrvatska), zamijenili su realni i stvarni problemi: loš životni standard, niske plaće, odlazak mladih, stopirani fondovi, nedostatak domaćih i stranih investicija, nepostojanje novih radnih mjesta. I posebno dugovi koji rastu - istakao je Zvizdić.

"Ekonomska i društvena regresija"

Istakao je da je samo u prošloj godini zaduženje manjeg bh. entiteta iznosilo milijardu i 200 miliona KM. 

- Bh. entitet RS je u ekonomskoj i društvenoj regresiji.

Među 17 ekonomski najjačih gradova (i općina) u BiH koji u 10 mjeseci 2023. imaju promet veći od milijarde KM samo su dva iz bh. entiteta RS - Banja Luka i Bijeljina. Ostali su iz FBIH:

Novi Grad Sarajevo – oko 4 milijarde KM

Ilidža - više od 3 milijarde KM

Tuzla - više od 2,6 milijardi KM

Mostar - više od 2,5 milijardi KM

Centar Sarajevo - više od 2,5 milijardi KM 6. Banja Luka - više od 2,3 milijarde KM

Zenica - više od 2,2 milijarde KM

Tešanj - više od 1,9 milijardi KM

Široki Brijeg - više od 1,5 milijarde KM

Gračanica - više od 1 milijarde KM

Lukavac - više od 1 milijarde KM

Visoko - više od 1 milijarde KM

Bihać - više od 1 milijarde KM

Gradačac - više od 1 milijarde KM

Hadžići - više od 1 milijarde KM

Bijeljina - gotovo 1 milijarda KM

Posušje - gotovo 1 milijarda KM

Realno stanje u RS

Ukupan promet registriran putem fiskalnih uređaja u bh. entitetu Federaciji BiH doseže, u posmatranom periodu, gotovo 50 milijardi KM, što je 5,5 puta više od ukupnog prometa registriranog za isto vrijeme u bh entitetu RS koji iznosi približno devet milijardi KM.

Ovako izgleda realno stanje u bh. entitetu RS kada se podigne slavljenička zavjesa satkana od mitova, laži, revizije historije, samohvalisanja i idolatrije.

Ovi podaci čine tužnim svakog građanina BiH koji voli svaki pedalj BiH, jer svi znamo da BiH, kao cjelovita, multietnička i demokratska država može mnogo bolje.

Ali ne s ljudima kojima su šovinizam, iredentizam i agresivni velikodržavni nacionalizam modeli političkog djelovanja, nego samo s normalnim ljudima koji poštuju demokratski sistem vrijednosti, ljudska prava, vladavinu zakona, ekonomski produktivizam, principe jednakopravnosti, zajedništva i solidarnosti - zaključio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.