SKIJAŠKA SEZONA

Za zimske radosti treba istresti novčanik: Koliko košta dan na ski-stazi

Četveročlanoj porodici, uz obroke i odmor u ugostiteljskim objektima, treba između 200 i 400 KM

Jahorina: Nove staze i infrastruktura. N. Šaljić

Meliha Smajkic

11.1.2024

Nakon Jahorine, Bjelašnice i Igmana u subotu će i na Vlašiću početi sezona skijanja. Brojni turistički radnici nadaju se dobroj sezoni i većem broju posjetilaca iz cijelog regiona, ponajviše zbog povoljnijih cijena u poređenju s drugim popularnim zimskim destinacijama.

Tako će se, vjerovatno, mnogi građani za predstojeći vikend uputiti na neku od naših planina, a uoči početka skijaške sezone na Vlašiću objavljene su i cijene ski-liftova Babanovac i Markovac, pa dnevna ski-karta košta 32 KM, a poludnevna 25 KM, dok za noćno skijanje, i to danima srijeda, petak i subota, treba izdvojiti 25 KM.

Noćno skijanje

Cijena poludnevne ski-karte ili noćnog skijanja u kompleksu „Sunce“ iznosi 15 KM, dok je dnevna ski-karta 20 maraka.

Ljubitelji zimskih radosti nerijetko biraju Jahorinu, koja je ovu skijašku sezonu dočekala s novim stazama i infrastrukturom, ali i nešto višim cijenama.

Tako dnevna karta, prema cjenovniku Olimpijskog centra Jahorina, u pred i post sezoni za odrasle košta 73 KM, u sredini sezone 79 KM, a u „udarnom“ dijelu 86 KM. Dvodnevne karte u piku sezone koštaju 146 KM. Inače, na Jahorini su lani zabilježili dolazak 315.000 turista, a ukupno su prodali 155.000 karata, od kojih je 27.730 dnevnih.

Bjelašnicu i Igman je u prošloj sezoni posjetilo 97.380 skijaša. Međutim, u poređenju s Jahorinom, skijašima se nude prilično povoljnije cijene. Tako dnevna karta na Bjelašnici za odrasle košta 47 KM, poludnevna 39 KM, a noćno skijanje 30 KM, koliko košta i dječiji park.

Dnevna karta

Na Igmanu je dnevna karta za odrasle 30 KM, poludnevna 20 KM, a dvodnevna 58 KM. Za djecu su karte na dnevnoj bazi povoljnije u odnosu na odrasle, a kompletan cjenovnik je dostupan na stranicama preduzeća ZOI ’84.

Skijaši na Bjelašnici. N. Šaljić

Međutim, uz dnevne ili poludnevne propusnice, troškovi boravka na planinama značajno rastu kada se uzmu u obzir cijene hrane i pića. Tako obična espresso kafa košta najmanje 3 KM, naprimjer na Bjelašnici i Igmanu, dok na Jahorini cijena ovog napitka ide i do 6 KM, koliko košta i čaj, dok su prirodni sokovi od 5 do 10 KM. I dok se na nekim planinama jela s mesom nude po cijeni između 15 i 20 KM, na drugima, poput Jahorine, to je skoro dvostruko skuplje. Cijene čorbe se kreću od 5 do 10 KM, a salata od 5 do 15 KM.

S ovim cijenama za dan skijanja na bh. planinama četveročlanoj porodici, uz obroke i odmor u ugostiteljskim objektima, treba između 200 i 400 KM.

86 KM cijena je dnevne karte na Jahorini.

32 KM košta dnevna ski-karta na Vlašiću.

47 KM košta dnevna karta za skijanje na Bjelašnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.