SARAJEVO

Općina Ilidža izdvojila 170.000 KM za samozapošljavanje 23 osobe

Shodno Zakonu o radu Općina će u narednih 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva osobama s kojima je zaključen ugovor

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur. Općina Ilidža

H. J. I.

12.1.2024

Potpisom ugovora o samozapošljavanju s 23 osobe Općina Ilidža je i u 2024. godini nastavila pozitivan trend koji ju je krasio i prethodnih godina.

Ovim programom aplikanti će dobiti novčana sredstva od Općine za poticaj i podršku u svrhu registracije samostalnih djelatnosti, a za realizaciju ovog programa iz Budžeta Općine Ilidža izdvojeno je 170.000 KM.

Nova radna mjesta

- S kvalitetnih programima kojim se otvaraju nova radna mjesta nastavit ćemo i u budućnosti, a vjerujem da je upravo program samozapošljavanja, za koji je Općina izdvojila 170.000 KM, jedan od najboljih - rekao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur.

Shodno Zakonu o radu Općina će u narednih 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva osobama s kojima je zaključen ugovor. Od dana njegovog potpisati Općina Ilidža će mjesečno isplaćivati poticajna sredstva u iznosu od 600 KM, i to za sufinansiranje troškova doprinosa. Navedeni iznos uvećava se za 400 KM koje se dodjeljuju odmah po potpisivanju ugovora, a služit će za regulisanje troškova ili dijela troškova za registraciju samostalne djelatnosti, dok će sve druge eventualne troškove snositi korisnik sredstava.

Kvalitetan poslovni ambijent

Vrijedi napomenuti da je na području općine Ilidža 2020. godine bilo oko 20.000 zaposlenih a da je ta brojka na kraju 2023. godine premašila 27.000, što je porast od 30 posto.

- Osim ulaganja samih kompanija rezultat je to i kvalitetnog i dobrog poslovnog ambijenta koji je u protekle tri godine kreirala Općina Ilidža i tako stvorila mjesto poželjno za razvoj biznisa i poslovnih ideja - poručio je Muzur. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.