NE ISPUNJAVA USLOVE

Pokret Za nove generacije: SAFER ne može biti prihvaćen strateški dokument

Neka od tih promišljanja imaju smisao a neka su, sa stanovišta našeg pokreta neuvjerljiva i naučno nedovoljno potkrijepljena, navode u saopćenju

Damir Marjanović. Facebook

H. J. I.

13.1.2024

Pokret Za nove generacije oglasio se saopćenjem u kojem je poručio je da dokument SAFER po svom sadržaju i kvaliteti za njih ne ispunjava uslove da bude prihvaćen kao strateški dokument u oblasti obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

- Pokret Za nove generacije je od samoga starta odabrao put izbjegavanja populizma i senzacionalizma, te paušalnih i ishitrenih izjava koje donose kratku medijsku pažnju no ne nužno i jasan i tačan politički stav. Stoga nismo žurili i nismo se utrkivali s nekim drugim političkim strankama vezano za trenutno najzanimljivije političke teme u Kantonu Sarajevo.

Pažljivo analizirali dokument

S tim u vezi Pokret Za nove generacije je pažljivo analizirao dokument predstavljen od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (u javnosti poznat pod akronimom SAFER), te odgovore koje je ministrica ponudila na jedinom zvaničnom zakonodavnom sastanku na kojem se o njemu raspravljalo, sastanku Komisije za obrazovanje Skupštine Kantona Sarajevo koju je je inicirao naš zastupnik prof. dr. Damir Marjanović a koji je održan jučer – 12.11.2024.

Stoga obavještavamo javnost da ovaj dokument (SAFER) po svom sadržaju i kvaliteti za naš Pokret ne ispunjava uvjete da bude prihvaćen kao strateški dokument u oblasti obrazovanja za Kanton Sarajevo.

ZNG može prihvatiti realnost da je ovaj dokument nastao u vrijeme prethodne vlade i da je legitimno pravo bivšeg saziva vlade (koju su činili NiP, SDP, NS i SViH) i Ministrice Hota Muminović da ga delegira kao političku viziju obrazovanja u našem glavnom gradu.

Široka javna rasprava

Upravo iz tog razloga očekujemo od naših partnera u vlasti da prihvate stav Pokreta Za nove generacije koji ovaj dokument (u ovoj fazi) prepoznaje kao zanimljivo štivo, ne pretjerano konkretno i primjenljivo, u kojem autori iznose neka svoja promišljanja o potencijalnim izazovima obrazovanja u budućnosti. Neka od tih promišljanja imaju smisao a neka su, sa stanovišta našeg pokreta neuvjerljiva i naučno nedovoljno potkrijepljena.

Stoga ZNG ne prihvata ovaj dokument kao strateški, te će partnerima u vlasti predložiti (i na tome insistirati) da dokument prije bilo kakvog pokušaja implementacije stave u široku javnu raspravu gdje će eksperti iz oblasti obrazovanja ali i svi građani Kantona Sarajevo imat priliku da jasno i objektivno iznesu svoje mišljenje o njemu.

Na kraju u pojedinim komentarima po društvenim mrežama primijetili smo da su pojedini, pretežno anonimni, komentatori pokušali preko ovoga dokumenta diskriminirati ministricu Hota Muminović na osnovu njenih vjerskih uvjerenja. Pokret Za nove generacije oštro osuđuje sve takve napade i bilo kakvu manipulaciju s jedne ili s druge strane po tom pitanju! Rasprava o obrazovanju se ne vodi po kuloarima nego na zvaničnim sastancima i očekujemo od Ministarstva da organizira javne rasprave o svim dokumentima u procesu njihovoga nastajanje - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.