UVJETI

Kako do prijevremene mirovine: U penziju sa 63,5, odnosno 58,5 godina

Svaka godina donosi nova pravila za starosnu dob i radni staž. Za deset godina ta granica bit će na 63 i po godine i za žene

Penzioneri: Različiti razlozi. Facebook

Meliha Smajkic

13.1.2024

Iako svjesni da će imati minimalnu penziju i da taj iznos uglavnom ostaje trajan, ipak, nije rijetkost da se građani odlučuju na prijevremeno penzionisanje.

Pretežno se na taj čin odlučuju oni koji su iz određenih razloga izgubili posao, a godinama poslije se vode u evidencijama nezaposlenih i, u najkraćem, nemaju izbora.

Radni staž

S druge strane, ima i onih koji su „ubrali“ 30-tak godina na svom radnom mjestu i koji iz ličnih motiva ne žele čekati starosnu penziju za koju je neophodno ispuniti jedan od dva uvjeta, a to je 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža. Naravno, u starosnu penziju se može otići i sa 40 godina radnog staža, bez obzira na starosnu dob.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, u ovoj godini u prijevremenu penziju mogu muškarci koji imaju 63 godine i šest mjeseci te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. U narednoj, 2025. godini prijevremeno se mogu penzionisati muškarci sa 64 godine i 39 godina radnog staža, a u 2026. se dodaje po šest mjeseci i na godine i na staž.

 Drugačiji propisi

Za žene važe drugačiji propisi, pa tako u ovoj godini u prijevremenu penziju mogu one koje su navršile 58 i po godina i 33 i po godine staža. U 2025. godini žene koje se namjeravaju prijevremeno penzionisati trebaju imati 59 godina i 34 godine staža osiguranja i tako redom pridodavanjem po šest mjeseci na životnu dob i staž.

Naprimjer, u 2030. godini uvjet za prijevremenu penziju za žene je 61 i po godina i 36 i po godina staža osiguranja, a u 2034. to su 63 godine i šest mjeseci i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Kvesić: Trajan iznos. Facebook

Umanjenje kao destimulacija

Prema Zakonu o PIO, koji regulira pitanje izuzetne prijevremene starosne penzije, propisano je i umanjenje penzije. Prema riječima Tomislava Kvesića, portparola Zavoda PIO, za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 65 godina iznos ostvarene penzije umanjuje se za 0,333333 posto.

- U suštini, iznos prijevremene penzije se godišnje umanjuje za četiri posto. Smisao umanjenja je, zapravo, destimulacija za one koji namjeravaju da se prijevremeno penzionišu. Iznos po osnovu prijevremene penzije ne može biti manji od minimalne penzije i zapravo je trajan, ali naravno da se povećava po osnovu usklađivanja penzija - pojasnio nam je Kvesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.