POTPREDSJEDNIK FBIH

Lendo: Zastava s ljiljanima je branila državu BiH, a aktuelna zastava je gradi i gradit će je

On poziva da se spriječi provođenje politički motivisanog pravnog nasilja protiv potporučnice Pilavdžija

Refik Lendo. Fena

FENA

16.1.2024

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo reagirao je povodom informacija da se protiv potporučnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Amine Pilavdžija vodi medijski i politički progon od bosanskih Srba.

Povodom toga što je ona u objavi na društvenim mrežama istaknula obilježje Lendo ističe da se radi o legalnom i legitimnom obilježju suverene, nezavisne i međunarodno priznate države, Republike Bosne i Hercegovine.

- Zastava s ljiljanima je branila državu Bosnu i Hercegovinu a aktuelna zastava je gradi i gradiće je! Posebnu zabrinutost izaziva najava zamjenika ministra odbrane iz reda bosanskih Srba da će provesti disciplinski progon protiv potporučnice Pilavdžija. S tim u vezi, pozivam ministra odbrane Zukana Heleza da preduzme mjere i radnje i spriječi provođenje politički motivisanog pravnog nasilja protiv potporučnice Pilavdžija - naveo je Lendo u saopćenju.

Prema njegovim riječima, duboko zabrinjava tendencija da se isticanje legitimnih i legalnih obilježja međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine tretira kao širenje međunacionalne mržnje, "a isticanje obilježja tzv. Vojske RS ili paradržavne tvorevine Herceg Bosne, koje su pred međunarodnim sudovima pravosnažno presuđene za brojne ratne zločine i za genocid, uzima kao društveno prihvatljivo", naveo je također potpredsjednik Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.