BROJNI SASTANCI

Šmit u Londonu naglasio potrebu jačanja institucionalnog okvira i unapređenja euroatlantskog puta BiH

Istaknuo je da se mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje

Kristijan Šmit s Leom Došetrijem. OHR

N. Aj.

18.1.2024

Tokom jučerašnje posjete Londonu, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) informirao je članove Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova Parlamenta Velike Britanije o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je kao prioritet naglasio potrebu da lideri u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stave reforme i napredak na putu euroatlantskih integracija. Također je istaknuo da se mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje.

Visoki predstavnik Šmit rekao je da je od najvećeg značaja ojačati vladavinu prava i osnažiti državne institucije.

Visoki predstavnik se u Londonu sastao s Leom Došetrijem (Docherty), članom Parlamenta i ministrom za Evropu pri Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO); Džejmsom Hipijem (James Heappey), članom Parlamenta i ministrom za oružane snage; Viktorijom Biling (Victoria Billing), direktoricom za Evropu pri FCDO; te Osmanom Topčagićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tokom ovih razgovora, visoki predstavnik je istaknuo potrebu za punom implementacijom Dejtonskog mirovnog sporazuma i poticanjem zajedničkih napora u borbi protiv kriminala i korupcije.

- U najboljem je interesu svih u BiH da pokrenu zemlju naprijed i jačaju njen put euroatlantskih integracija. Jačanje vladavine prava, posebno kroz nadogradnju institucionalnih kapaciteta, ključno je za dugoročnu stabilnost i sigurnost BiH i šire regije - rekao je visoki predstavnik.

Također je izrazio zahvalnost za kontinuiranu i iznimnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.