DRŽAVNA PARLAMENTARKA

Ćudić: Ne mislim da je februarski rok za Izborni zakon objektivno realan

Kazala je da Izborni zakon BiH nije bio jedina tema sastanka

Sabina Ćudić. Fena

S. S.

19.1.2024

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH, osvrnula se na jučerašnji sastanak predsjednika stranaka trojke, HDZ-a i SNSD-a. 

Kazala je da Izborni zakon BiH nije bio jedina tema sastanka.  

- Na dnevnom redu su bili, ono što je meni jako važno, državni budžet za 2024. godinu, evropski put i zakoni koje planiramo usvojiti, kako bismo u martu imali sve razloge da očekujemo otvaranje pregovora - kazala je Ćudić.

Pojasnila je da je riječi bilo i o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, ali i zahtjevima različitih strana u vezi s promjenom načina izbora članova Predsjedništva BiH.

- Što se tiče Naše stranke, izbor članova Predsjedništva se ne može mijenjati isključivo kroz Izborni zakon već moramo razgovarati o izmjenama Ustava - rekla je Ćudić.

Istakla je da je ovo tek početak pregovora.

- Napokon došli u situaciju da znamo šta žele pojedine stranke i unutar trojke. Ne mislim da će se išta dešavati preko noći i ne mislim da su rokovi koje su pojedini lideri jučer spomenuli (februar) objektivno realni. Iako to ne znači da se neće užurbano o tome razgovarati - kazala je.

Poručila je da pojedini glavni gradovi u Evropi insistiraju i na razgovorima o ovoj temi.

- Mi smo podržali u Predstavničkom domu tehničke izmjene. Mislim da je sada borba stranaka da spriječe usvajanje u Domu naroda, a bez onih dijelova koji su njima bitni. S tim u vezi mislim da je taj pritisak itekako dobrodošao - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.