KAMPALA

Cvijanović: Politika nesvrstanosti izdržala test vremena

Jezik sile, oružja i sukoba i dalje prevladava nad jezikom mira, dijaloga i diplomatije, rekla je Cvijanović

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH

FENA

19.1.2024

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović istaknula je u Kampali, na 19. samitu šefova država i vlada zemalja Pokreta nesvrstanih, da će ta konferencija doprinijeti dodatnom unapređenju bilateralne i multilateralne saradnje, boljem razumijevanju globalnih procesa, kao i prevazilaženju nekih od izazova.

- Iako dolazim iz zemlje koja je posmatrač, a ne punopravni član, ideju nesvrstanosti kao i sam Pokret poštujem. Vjerovatno i zato što je država, u kojoj sam rođena i provela veliki dio života Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, a njena prijestolnica Beograd domaćin prve konferencije 1961. godine - kazala je.

Prema njenim riječima, politika nesvrstanosti očigledno je izdržala test vremena, a njeni principi i vrijednosti i danas su prijeko potrebni svijetu, baš kao i prije 60 godina.

Nismo mnogo naučili iz prošlosti

- Nažalost, čini se da nismo mnogo naučili iz prošlosti. Jezik sile, oružja i sukoba i dalje prevladava nad jezikom mira, dijaloga i diplomatije. Previše je sličnosti između opasne ere hladnog rata i današnjeg stanja u svijetu, gdje se požari gase benzinom a ne razumom i diplomatijom. Kao i tada, i danas sila ima primat nad međunarodnim pravom, koje za velike države ima vrijednost samo onda kad se poklapa s njihovim interesima. U suprotnom, međunarodno pravo ostaje mrtvo slovo na papiru i nedosanjani ideal pravde za one male koji uvijek nastradaju kad se njihovi interesi ne poklapaju s interesima velikih i moćnih - istaknula je.

Kako kaže Cvijanović, "kao što svi znamo, pravila su efektivna samo kad su univerzalna - kad ih kolektivno i individualno prihvataju svi relevantni akteri".

Međunarodno pravo

- Ako se međunarodno pravo poštuje i provodi samo selektivno i ako standardi važe samo u jednom ali ne i drugom slučaju, onda je to plodno tlo za dvostruke aršine i opasan put ka haosu i neredu. Posljedica urušavanja globalnog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, su nestabilnost i anarhija u kojoj dugoročno niko ne dobija, a svi u manjoj ili većoj mjeri gube. Tome, nažalost, svjedočimo i mi na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini koja je žrtva savremenog neokolonijalizma i poligon za različite političke eksperimente čije negativne efekte osjećaju svi narodi i građani koji u njoj žive - kazala je.

Cvijanović među ostalim kaže da "kao jedan od tri člana kolektivnog Predsjedništva BiH snažno zastupam stajalište da narodi, posredstvom domaćih institucija, treba da odlučuju o svojoj sudbini, a ne samozvani protektori, ambasadori ili bilo koji inozemni akteri".

- Volja bilo kojeg pojedinca ili potez pera, ma čiji bio, ne može biti iznad kolektivne volje naroda. Nažalost, u BiH vidimo da se pojedini strani akteri zalažu za koncept gdje volja pojedinca prenebregava kolektivnu volju naših institucija. Smatram da svi politički izazovi, kako u BiH tako i drugdje u svijetu, treba da budu rješavani mirno i civilizirano, kompromisom i dijalogom, a ne silom i jednostranim nametanjem rješenja - navela je.

Konstatira da je pogađaju scene rata, nasilja i razaranja u Istočnoj Evropi ili na Bliskom Istoku "jer znam koliko bola, patnje, ličnih i porodičnih tragedija nosi svaki oružani konflikt".

Tragičan sukob

- Tragičan sukob koji su prošli narodi BiH, čije posljedice osjećamo i nakon skoro 30 godina od njegovog završetka, obavezuju nas da se prema ratovima u svijetu ne odnosimo s navijačkog, već isključivo ljudskog i humanitarnog aspekta. Obavezuje nas da, uporno i u svakoj prilici, naglašavamo značaj mira, s punom sviješću o tome da je bolje hiljadu dana pregovarati, nego jedan jedini dan ratovati. Vjerujem da na ovom mjestu postoji visok nivo saglasnosti oko temeljnih vrijednosti i principa na kojima treba da bude zasnovan međunarodni poredak, kao i odnosi između država i vlada - kazala je.

Kako je kazala, bez miroljubive koegzistencije između država i naroda, uzajamnog poštovanja suvereniteta i suštinske dekolonizacije svijeta, nema ni stabilnog međunarodnog poretka.

Zajedničke vrijednosti

- Stoga je važno da uložimo dodatne napore s ciljem reafirmacije tih vrijednosti na globalnom nivou jer su izazovi uzrokovani njihovim odsustvom za mnoge od nas zajednički. Uvjerena sam da naša tradicija nesvrstanosti i zajedničke vrijednosti koje baštinimo mogu biti snažan podstrek ka boljem razumijevanju i jačanju bilateralne i multilateralne saradnje sa zemljama članicama Pokreta. Sigurna sam i da će ova konferencija proteći u dobroj i pozitivnoj atmosferi, uz konstruktivne diskusije i otvoren dijalog o svim aktuelnim izazovima, kao i mogućnostima njihovog prevazilaženja - kazala je Cvijanović na 19. samitu Pokreta nesvrstanih, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.