POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Teretni voz Vareš - Podlugovi počinje saobraćati u martu, evo koliko će trajati vožnja do luke Ploče

Izvoz koncentrata ruda iz rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH očekuje se u martu 2024., nakon pokretanja proizvodnog procesa, naveli su

20.1.2024

Krajem prošle godine, tačnije 14. decembra nakon 30 godina prugom Podlugovi - Vareš prošao je voz. Iako se tog 14. decembra provozao voz sa putničkim vagonima, važno je naglasiti da je obnova purge realizirana za vožnju teretnih vozova i to za potrebe kompanije "Adriatic MEtals" koja je i pokrenula ovaj važan projekat.

Iz ove kompanije za portal "Avaza" kažu da se aktiviranje pruge očekuje za manje od dva mjeseca.

- Izvoz koncentrata ruda iz rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH očekuje se u martu 2024., nakon pokretanja proizvodnog procesa koji je planiran krajem februara. Vožnja željezničkim šinama na relaciji Vareš – luka Ploče trajat će 8 sati. U početku, voz će saobraćati jednom-dvaput sedmično, pa se postepeno povećavati kako se proizvodnja bude razvijala i potrebe za izvozom budu rasle . kažu iz klompanije 2Adriatic MEtals" za "Avaz".

Ova dionica obuhvata 18 tunela i 6 mostova i povezuje regije Ilijaša, Breze i Vareša.

- Obnova dijela pruge Podlugovi – Vareš bila je od presudnog značaja za uvezivanje ovog dijela BiH sa lukom Ploče. U pripremi za izvoz, Adriatic Metals BiH je sklopio i važne sporazume za rukovanje kontejnerima i masovnim teretom u luci Ploče, koju će ova kompanija koristiti za izvoz proizvoda, a u narednom periodu očekuje se i završetak obnove i opremanja skladišta u luci Ploč - dodali su iz ove kompanije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.