O USLOVIMA ZA "AVAZ"

Loša hrana, inventar iz 60-ih, zajednička kupatila u 21. stoljeću: Ako sluha ne bude, studenti dolaze pred Vladu KS

Izlazimo na proteste kako bismo Vladu Kantona upozorili da konačno reaguje, rekao je Mešan

Katastrofalni uslovi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

21.1.2024

Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo najavilo je mirne proteste, na kojima će ukazati na katastrofalne uvjete u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave.

Protesti će se održati u utorak, ispred studentskih domova, a ako reakcija Vlade KS izostane i ako u budžetu ne budu planirana dodatna sredstva za rješavanje nagomilanih problema, naredni skup bit će organiziran pred zgradom Kantonalne vlade.

- Izlazimo na proteste kako bismo Vladu Kantona upozorili da konačno reaguje, jer poslali smo im dopis 27. decembra na koji oni još nisu odgovorili. Želimo ukazati na probleme studenata, među kojima su najurgentniji kuhinja i restoran, gdje fali radnika, a zbog poništenih tendera i nedostatka namirnica ispaštaju studenti.

U Nedžarićima je situacija s kuhinjom bolja, ali na Bjelavama ju je, osim ostalih problema, potrebno i renovirati – kaže predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Aldin Mešan za portal "Avaza".

Zajednička kupatila. Avaz

Brojni su problemi i kada je riječ o uvjetima smještaja, posebno pojedinim paviljonima u domovima.

- 21. je vijek a ljudi koriste zajedničke WC-e, a oni su u katastrofalnom stanju. Dva paviljona su takva. U nekim sobama nema lavaboa. Pogotovo kad je sve to staro, ne može se to dobro ni očistiti, pa se dešavaju razne infekcije.

Veliki problem je i kotlovnica, gdje plafon otpada na više mjesta, bukvalno su rupe u plafonu, a kotlovnica je smještena odmah ispod restorana gdje se okuplja po 500 studenata svakodnevno. Jedan kotao je stao, drugi još radi, a u pitanju je parna kotlovnica, pa se plašimo havarije.

Jedan kotao je već stao s radom. Avaz

Dolje su i tri bojlera u kojima se grije voda, jedan ne radi nikako jer je sav zahrđao. To je postrojenje koje je napravljeno 60-ih godina prošlog vijeka, a imalo je garanciju 15 godina – kaže potpredsjednik udruženja Belmin Filan.

Zato od Vlade KS očekuju da povećaju iznos planiran budžetom, prepoznaju probleme studenata i saniraju kuhinju, restoran i kotlovnicu na Bjelavama i riješe probleme s liftovima i prisustvom stjenica koje su se pojavljivale u domu u Nedžarićima.

Aldin Mešan i Belmin Filan. Avaz

O ovoj temi "Avaz“ je pisao u decembru prošle godine, kada su predstavnici studenata iskazali ogorčenje zbog niza problema, prvenstveno ishrane u domovima čije usluge plaćaju.

Direktor JU Studentski centar Sarajevo Amar Dovadžija u izjavi za “Avaz” tada je kazao da ga je stid zbog stanja koje je zatekao. A zatečen je dug od 13,5 miliona KM, dok je za popravljanje stanja, kako je naglasio, u ovoj godini potrebno minimalno 10 miliona maraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.