KRIMINAL

Agencija preuzela parkinge povezane s Hadžibajrićem: Begu zaplijenjeni milioni!

Ranije je Agencija oduzela zgradu u centru Sarajeva u vrijednosti od 1.000.000 KM, koja je bila u vlasništvu kompanije Elmedina Karišika

Veliki broj policajaca na teretnu, zapečaćeni parkinzi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
S. S. - M. Aš.

21.1.2024

Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u petak su, uz asistenciju Sudske policije u Kantonu Sarajevo i Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji BiH i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, preuzeli parking prostore na lokaciji Tekija čikma bb, Kovači bb i Safvet-bega Bašagića bb, općina Stari Grad Sarajevo.

Mjera osiguranja

Riječ je o aktivnostima koje se provode u sklopu predmeta „Start“, gdje su osumnjičeni bivši načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, bivša sekretarka Općine Stari Grad Alma Destanović, vlasnik kompanije „Plaza Group“ Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić, sin bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića.

Prema informacijama „Avaza“, Agencija je preuzela parkinge pravnih lica „Logic“, „Plaza Group“ i “Telal” d.o.o., povezanih s pritvorenim Ibrahimom Hadžibajrićem.

Hadžibajrić: U pritvoru. N. Šaljić

Ove aktivnosti su poduzete kao privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Oduzeta zgrada

Iako je procijenjena vrijednost ove tri nekretnine viša od 300.000 KM, prema informacijama "Avaza“, kada se sagleda kompletna vrijednost imovine povezane s osumnjičenim osobama, radi se o višemilionskim iznosima koji su zapečaćeni.

Karišik: Oduzeta mu imovina. Facebook

Podsjećamo, ranije je ova agencija oduzela zgradu u centru Sarajeva u vrijednosti od 1.000.000 KM, koja je bila u vlasništvu kompanije Elmedina Karišika, te parking u sarajevskom naselju Bistrik na Trgu Austrije.

Saznajemo da je Hadžibajrić parkinge iznajmljivao za siću, dok je mjesečna dobit firmi bila veća od 40.000 maraka.

Od maja u pritvoru

Inače, Hadžibajrić se nalazi u pritvoru od maja prošle godine zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje i davanje dara i pranje novca. 

Ostali osumnjičeni su se nalazili u pritvoru, ali Elmedin Karišik je platio kauciju za izlazak na slobodu, dok su ostalima izrečene mjere zabrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.