ŠTA JE SPORNO

Burna sjednica Predstavničkog doma, opozicija traži prekid i zakazivanje nove sjednice

Opozicija smatra da je sjednica sazvana nelegalno

Sa danšanje sjednice. N. Šaljić/Avaz

FENA

22.1.2024

Odmah po početku današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta nastala je veoma sporna situacija, prema mišljenju opozicije koja traži prekid i prije utvrđivanja dnevnog reda.

Opozicija smatra da je sjednica sazvana nelegalno, jer predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić nije ispoštovala pravila kada je za vođenje ovog zasjedanja ovlastila dopredsjedavajućeg Doma Mladena Boškovića, a bez dogovora s drugom dopredsjedavajućom Edinom Gabelom, iako to iziskuje Poslovnik.

Tvrdnje o nelegalnosti

Vladajući negiraju tvrdnje o nelegalnosti, ustvrdivši da dogovor ne znači da je za ovlast Boškoviću bio potreban i konsenzus.

Opozicija, osim što traži prekid, predložila je sazivanje nove, vanredne sjednice za danas u 15 sati, u čijem dnevnom redu bi bio Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca 2024. godine, a ne Informacija o nefunkcionisanju parlamentarnih radnih tijela, kandidirana ranije za aktuelno zasjedanje.

Odluka o privremenom finansiranju najavljena je, naime, za raspravu 24. januara, ali opozicija smatra da je i ta buduća sjednica sazvana nelegalno iz navedenih razloga vezanih za ovlaštenje Boškoviću, pa bi stoga građani Federacije čija primanja zavise od federalnog budžeta, odnosno odluke o privremenom finansiranju, došli u nezahvalnu situaciju.

Dopredsjedavajući Bošković je nakon duže zastupničke rasprave predložio da Dom glasa o tome je li ovlaštenje predsjedavajuće njemu propisno ili ne, na šta je opozicija reagovala još burnije, posebno zastupnik Demokratske fronte Mahir Mešalić jer smatra da Boškovićev prijedlog nema nikakve veze s pravilima.

Bilo je još diskusija, uglavnom s istim oprečnim stavovima pozicije i opozicije o (ne)legalnosti načina sazivanja sjednice, a nakon toga je Bošković proglasio pauzu koja je u toku.

Nakon dužeg odsustva zbog bolovanja, zasjedanju prisustvuje i predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić te sjedi za predsjedavajućim stolom, do dopredsjedavajućeg Boškovića. Ona je objasnila da je proteklog petka pozivala dopredsjedavajuću Edinu Gabelu na dogovor za danas o davanju ovlaštenja onome ko će umjesto nje (Marinković Lepić) voditi sjednicu, ali se Gabela nije odazvala.

To je Gabela potvrdila, ali i dodala da nije smatrala shodnim da se odazove jer je predsjedavajuća nije konsultirala kada je ovlaštenje Boškoviću dala za vođenje prethodne sjednice.

Podnijeta ostavka

Mirjana Marinković Lepić je, naime, u septembru podnijela ostavku, obrazlažući da to čini iz zdravstvenih razloga, a i danas tvrdi da uprkos tome što je bolovanje zaključeno, ne može voditi sjednicu, što može potkrijepiti i medicinskom dokumentacijom.

Budući da su pojedinci iz opozicije prethodno navodili da samo njeno prisustvo u sali, odnosno zaključenje bolovanja podrazumijeva da može voditi zasjedanje, odgovarala je da 'ona nikome ne bi zalazila u zdravstveni karton' te ponovila da se oslanja na mišljenja ljekara i da ne može predsjedavati a da to ne utječe na njeno zdravstveno stanje.

O ostavci predsjedavajuće podnesenoj u septembru Predstavnički dom se nije dosad izjašnjavao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.