PREDSJEDNIK PDP-A

Borenović u Strazburu: Izbori u Srbiji su praznik demokratije u odnosu na izbore u BiH

Na posljednjim izborima u BiH imali smo gotovo pola miliona nevažećih glasova, 11 posto od ukupnog broja samo za jedan izborni nivo, rekao je

Branislav Borenović. PDP

S. S.

22.1.2024

Iznenađen sam činjenicom da u vremenu veoma složenih geopolitičkih izazova u cijelom svjetu, globalnih tenzija, ratova i sukoba, danas, prvog dana zasjedanja raspravljamo o izvještaju o održanim izborima u Srbiji koji obiluje tendencioznim, neobjektivnim i irelevantnim navodima.

Rekao je ovo predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji kao član delegacije Parlamenta BiH učestvuje na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koje se održava u Strazburu, na današnjem sastanku političke grupe Evropske narodne partije pri Vijeću Evrope.

Minoran broj

Istakao je da njega kao poslanika iz Bosne i Hercegovine i RS veoma zabrinjava podatak iz izvještaja koji je, kako kaže, potpuno zlonamjeran, a tiče se utjecaja birača iz BiH, odnosno RS, na izbore u Srbiji.

- Prvo, glasači koji imaju dvojna državljanstva potpuno zakonito ostvaruju biračka prava u zemljama čiji su državljani. U konkretnom slučaju, samo 11.800 građana BiH s državljanstvom Srbije je glasalo na 18 biračkih mjesta u BiH. To je 0,3 posto od ukupno 3,8 miliona građana izašlih na izbore u Srbiji, a tek nekoliko hiljada je glasalo na biračkim mjestima u Srbiji, što je još minorniji broj, koji ima simboličan i gotovo zanemariv utjecaj na konačan izborni rezultat. Procentualno mnogo više građana BiH glasa na izborima u Hrvatskoj i direktno bira svoja tri poslanika u Hrvatski sabor. Pa to nikada nije bila, niti treba da bude, tema Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope – rekao je Borenović.

Naveo je da također izbori u BiH nisu bili tema, a trebalo je.

- Na posljednjim izborima u BiH imali smo gotovo pola miliona nevažećih glasova, 11 posto od ukupnog broja samo za jedan izborni nivo! Na to su u međunarodnim institucijama bili slijepi. Šutjeli su na ozbiljne izborne prevare u BiH, a danas prave bespotrebnu priču tamo gdje je nema, nego je čak je u skladu i s demokratskim praksama u zemljama Evropske unije. Da budem jasan: izbori u Srbiji su praznik demokratije u poređenju s izborima u BiH koje su ovdje prešutjeli. Kakvo licemjerje! – poručio je Borenović.

Pogrešne ocjene

Kaže da je, ipak, uvjeren da "nekorektni pokušaji i pogrešne ocjene izbora neće zaustaviti Srbiju da ostane najvažniji faktor stabilnosti i napretka cijelog regiona."

- Mi u RS i BiH pamtimo da je Srbija pomogla svim građanima BiH, i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima s besplatnom vakcinacijom, pomaže milijardama eura podrške projektima u zdravstvu, školstvu, kulturi i sportu, kao i jasnim političkim stavom podrške dejtonskom ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. I zato, umjesto ovakvih nepotrebnih navoda, treba da se okrenemo saradnji, uzajamnom razumijevanju i snažnoj posvećenosti EU integracija zemalja zapadnog Balkana – rekao je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.