ALARMANTNO

Svaki peti građanin ilegalno posjeduje oružje: 1.000 KM koštaju puške na crnom tržištu

Prema aktuelnim procjenama, i dalje se u rukama građana nalazi gotovo 750.000 komada nelegalnog oružja

U novembru prošle godine policija zaplijenila puške, pištolj, čak i ručne bacače. Facebook

Alen Bajramovic

22.1.2024

U policijskim akcijama širom BiH zapljene oružja i vojne opreme gotovo su redovna pojava, što ukazuje na višedecenijski problem koji nije riješen. Prije novih tragedija, u kojima će biti korišteno, još jedanput treba podsjetiti da se u ormarima, podrumima, pratećim objektima i na tavanima širom države nalaze stotine hiljada pušaka i pištolja.

Mnoga hapšenja

U novembru prošle godine Federalna uprava policije u Mostaru je zaplijenila puške, pištolj, čak i ručne bacače, te ručne bombe, municiju, eksplozivne materije, detonatorske kapisle… U okviru međunarodne akcije “See Jad 2023”, u decembru su na području RS uhapšene 23 osobe te su zaplijenjene ogromne količine droge, oružja i municije. Pronađeno je i oduzeto 13 pušaka, 5 pištolja i 1.370 komada municije.

Na prisustvo nelegalnog oružja već godinama ukazuje stručnjak za sigurnost Safet Mušić, koji ovaj problem smatra jednim od najizazovnijih za policijske agencije u BiH.

Mušić: Cijene porasle. Facebook

- Prema aktuelnim procjenama, i dalje se u rukama građana nalazi gotovo 750.000 komada nelegalnog oružja. Kako je pokazalo istraživanje UNDP-a, značajnija količina od 749.366 komada oružja nalazi se u ilegalnom posjedu civila, što ukazuje da skoro jedna petina građana BiH, odnosno svaki peti građanin, ilegalno posjeduje oružje - kaže Mušić.

Rat u Ukrajini

Cijene naoružanja na crnom tržištu, zbog nestabilnosti na Kosovu i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, u prosjeku su porasle za 50 eura (oko 100 KM), a municija za 50 posto u odnosu na period prije nekoliko godina, kaže Mušić.

- Cijene automatskih pušaka na ilegalnom tržištu su ranije bile od 300 do 800 KM, a danas su uglavnom od 400 do 1.000 KM, ovisno o očuvanosti, dodatnoj opremi i tipu puške. Cijene pištolja su sa ranijih 300–700 KM, porasle na 400–1.000 KM, a za neke novije modele čak i više. Cijena jednog metka za većinu pušaka i pištolja se kretala oko 1 KM, a danas je 1,5 KM po komadu - dodaje Mušić.

Zabilježeno 528 incidenata

U prošloj godini, prema podacima SEESAC-a (Klirinška kuća za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu), zabilježeno je 528 incidenata u BiH, a koji su povezani s upotrebom vatrenog oružja. Radilo se o 23 smrtna ishoda, 23 samoubistva, 88 prijetnji i 43 povrijeđene osobe. Većina incidenata odnosila se na oduzimanje oružja i na kriminalni kontekst - ističe Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.