VIŠEGODIŠNJI PROBLEMI

Sarajevski studenti izašli na mirne proteste: Traže od vlasti više ulaganja u domove

Studenti, pored ostalog, traže bolju ishranu u restoranu na Bjelavama gdje, kažu, zbog poništenih tendera nedostaje namirnica

Sa protesta ispred doma na Bjelavama. RSE

H. J. I. / RSE

23.1.2024

Predstavnici sarajevskih studenata i menadžment održali su danas mirne proteste na kojima su ukazali na, kako su rekli, katastrofalne uvjete u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave.

- Uslovi su da gori ne mogu. Što se tiče WC-a katastrofa je, zajednički je i koristi ga 30-ak cura. Tople vode ponekad imamo u nekim periodima. Sobe su kako koja. Hladno je, prozori nisu dobri i stalno puše - kazala je za Radio Slobodna Evropa studentica prve godine Građevinskog fakulteta, Mirnesa Đugum.

- Hrana nam je užas, uvijek jedno te isto. Kad dođe nešto dobro, to nestane za pet minuta. Kasnije moramo opet nešto pojesti jer nije dovoljno. Nemamo ništa bolje, tako da se moramo prilagoditi - rekla je Đugum za RSE.

Ova studentica iz Tomislavgrada, na zapadnu Bosne, kaže kako smještaj i hranu u menzi plaća 150 maraka (oko 75 eura), s tim što njen Kanton 10 plaća još toliko.

Nagomilani problemi

Studenti i uprava domova od Vlade Kantona Sarajevo su zatražili da u budžetu za 2024. godinu planiraju dodatna sredstva za rješavanje "nagomilanih problema".

Studenti, pored ostalog, traže bolju ishranu u restoranu na Bjelavama gdje, kažu, zbog poništenih tendera nedostaje namirnica, te renoviranje kuhinje u Nedžarićima.

Kažu kako u 21. vijeku studenti koriste zajedničke toalete za koje kažu da su u katastrofalnom stanju. U jednom paviljonu 30-ak studentica dijeli dva toaleta. Zabilježena je, kažu, i pojava stjenica zbog lošeg namještaja, posebno kreveta.

- U Studentskom domu Bjelave u kuhinji je zastario. Neulaganje u kuhinju dovodi do loše ishrane. Manjak je i namirnica zbog "padanja" tendera - kazao je Aldin Mešan, predsjednik udruženja studenata Studentskog centra u Sarajevu.

Mešan kaže da je 2020. godine urađena vanjska izolacija na Prvom paviljonu, ali je unutra "nemar".

- Mokri čvor je zajednički za sve djevojke. Peti paviljon također ima zajednički toalet. Sedmi paviljon ima problem sa strujom koja nestaje pa studenti ne mogu navečer učiti - nabrojao je Mešan koji predstavlja studente iz doma na Bjelavama.

Abduselam Čivić, koji predstavlja studente iz doma u Nedžarićima, kazao je da su tražili nove radnike, najprije u kuhinji jer nemaju dovoljan broj spremljenih obroka te spremačica jer nemaju dobre higijenske uvjete u domu.

Izlaze "životinjice"

- Cijevi za vodu su ugrađene 1960-ih godina, kroz njih teku ko zna kakve čestice što je kritično po zdravlje studenata. Mi to moramo piti. Lift ne radi već par godina. Namještaj je star. Nešto je zamijenjeno u jednom, a u druga dva paviljona se raspada i iz njega izlaze "životinjice". Zgrada prokišnjava i pola osmog sprata je iseljeno - kazao je Čivić.

Neke sobe, ističu, nemaju ni umivaonik. U kotlovnicama, navode, plafon otpada, neki kotlovi ne rade jer su instalirani 1960-ih godina. Imaju problem i s liftovima i stjenicama koje su se pojavile.

Amar Dovadžija, direktor studentskih domova, kazao je kako je u julu 2022. kad je imenovan zatekao "poražavajuće stanje".

- Kad smo renovirali neke sobe, izbacili smo ormare na koje su se studenti potpisivali 1970-ih godina. Kotlovnica je stara 50-60 godina. Dug koji sam zatekao iznosio je 13,5 miliona maraka (oko sedam miliona eura). Porezni dug je 4,5 miliona maraka (oko 2,3 miliona eura), dug prema dobavljačima od 2,3 miliona (oko 1,7 miliona eura). Dug za kamatu veći od 8,5 miliona maraka (oko 4,3 miliona eura). Zatekao sam 235 zaposlenih, a 520 studenata, a osnovna djelatnost nam je ishrana i smještaj studenata - kazao je Dovadžija.

Studentsko naselje Bjelave izgrađeno je 1960. godine. Jedno je od dva studentska doma koja postoje na području Kantona Sarajevo. U domovima je smješteno oko 1.300 studenata. Studenti svake godine protestuju zbog neuslovnog boravka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.