ZVANIČNIK SAD

Obrajan: Na zapadnom Balkanu postoji zamor od obećanja puta ka EU, u BiH pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti

Pohvalio je i Plan za rast zapadnog Balkana kao inovativan mehanizam koji će biti dostupan za šest zapadnobalkanskih zemalja

Džejms Obrajan. AP Photo/Boris Grdanoski

S. S.

26.1.2024

Tokom prethodnih decenija nekoliko država je bilo na putu ka Evropi, ali bez jasnih izgleda za napredovanjem, rekao je tokom obraćanja u German Marshall Fund-u u Vašingtonu pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Džejms Obrajan (James O’Brien). Te zemlje se nalaze, kako kaže neki način između Rusije i Sjedinjenih Država i prostiru se od Kaspijskog do Jadranskog mora.

Dodao je da taj "sivi prostor" omogućava političarima koji vole da rade vam pravila da "cvjetaju", prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Ovo je ozbiljan problem za našu sigurnost ali i za ljude tih zemalja - rekao je. No, dodao je i da postoji nekoliko dobrih stvari koje se dešavaju u tom kontekstu i da je prva "odluka Evropske unije da otvori pristupne pregovore sa devet zemalja."

Ekonomski rast

- Na zapadnom Balkanu postoji zamor od obećanja puta ka Evropskoj uniji i onda do toga nikada ne dođe. I Brisel je to prepoznao - kaže Obrajan.

Bivši šef Kancelarije za koordinaciju sankcija pri State Departmentu pohvalio je i Plan za rast zapadnog Balkana kao inovativan mehanizam koji će biti dostupan za šest zapadnobalkanskih zemalja.

- Ovo su steroidi za ekonomiju i to se može dogoditi veoma brzo - rekao je Obrajan i dodao da zemlje čekaju konačno odobrenje Plana.

Evropska komisija usvojila je Plan EU za zapadni Balkan u vrijednosti od šest milijardi eura. Plan ima za cilj ekonomski rast regiona u periodu 2024-2027.

Dodao je i da se ranije tokom sedmice sastao sa liderima šest zemalja zapadnog Balkana u Skoplju, gdje su lideri potpisali deklaraciju kojom se obavezuju na razvoj svojih država po evropskim standardima.

Potrebno vrijeme

- Ključna stvar u tome je da će u razmjeni za određene reforme svaka država moći imati koristi od učešća u dijelovima jedinstvenog evropskog tržišta - dodao je pomoćnik američkog državnog sekretara.

Za izgradnju stabilnosti potrebno je vrijeme, a postoji balans između neposrednosti i strpljenja koji je zaista važan, kaže pomoćnik američkog državnog sekretara.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, kaže Obrajan "pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti."

- I reforme će se suprostaviti takvoj praksi koju Dodik i drugi zagovaraju - dodao je.

Lideri priznaju da moraju biti bolji u rješavanju određenih pitanja, kaže Obrajan i dodaje da je to prava promjena u odnosu na period od prije četiri ili pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.