UOČENE NEPRAVILNOSTI

CCI: HNK i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Ukupan procent ponovljenih preporuka za 2022. godinu iznosi 43 posto, navode iz CCI

CCI: Vlada i skupština ignoriraju nepravilnosti. CCI

FENA

26.1.2024

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Vladu i Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da uspostave nadzor nad otklanjanjem slabosti i nepravilnosti u radu kantonalnih institucija, kako bi trošenje javnog novca bilo odgovorno, transparentno i u skladu sa zakonima, te da bi se unaprijedila kvaliteta života građana.

- Vlada i Skupština HNK kontinuirano ignoriraju nepravilnosti u radu županijskih institucija koje je utvrdio Ured za reviziju institucija u FBiH, a zabrinjava to što u HNK ne postoji nadzor nad implementacijom revizorskih preporuka i nalaza - ustvrdili su iz CCI-a.

U posljednje dvije godine Ured za reviziju FBiH je, napominju, objavio sedam izvještaja za institucije u HNK i u svim je zabilježen veliki broj nepravilnosti.

- Utvrđene su nepravilnosti u zapošljavanju uposlenika u javne institucije i u sklapanjima ugovora, da se dodatna sredstva na plaće ne isplaćuju u skladu s pravilnikom o radu i da se naknade za regres i vjerske i državne praznike isplaćuju u visini koja je iznad zakonski propisane, da se ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, da se ne vrši interna revizija proračunskih korisnika županije, gradova i općina, da se raspodjela tekućih transfera drugim razinama vlasti vrši bez javnog poziva i utvrđenih kriterija i još mnogo drugih nepravilnosti koje se direktno dotiču trošenja javnog novca, a samim tim i kvaliteta života građana i građanki - upozorili su iz CCI-a.

Nažalost, tvrde, veliki broj prepruka se ponavlja, a institucije nastavljaju raditi s nepravilnostima u njihovom radu.

- Ukupan procent ponovljenih preporuka za 2022. godinu iznosi 43 posto. Zabrinjavajuće je da je za četiri institucije za 2021. godinu ukupno dano 56 preporuka, dok se u 2022. godini broj revidiranih institucija smanjio na tri, ali je broj danih preporuka povećan na 63.

Zbog navedenog, CCI su uputili inicijative da se i na Vladi i na Skupštini HNK razmatraju i prate implementacije Programa mjera za otklanjanje nepravilnosti institucija koje revidira Ured za reviziju institucija FBiH za sve institucije kojima je osnivač HNK.

Smatraju neophodnim da se uvedu mehanizmi nadzora kojim će se osigurati postupanje prema preporukama revizije.

Također napominju, kako na upućene inicijative nije bilo povratnih informacija, a revizorski izvještaji za navedene institucije se nisu našli na sjednicama Vlade i Skupštine HNK.

- Vlada i Skupština HNK moraju preuzeti veću nadzornu ulogu nad implementacijom revizorskih preporuka od revidiranih institucija - naglašavaju iz CCI-a.

Podsjećaju kako se praksa razmatranja revizorskih izvještaja na Vladi i Skupštini već provodi u Tuzlanskom kantonu, Posavskom kantonu, Kantonu Središnja Bosna, Zeničko-dobojskom kantonu, dok je ista praksa prihvaćena u Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom kantonu. Inicira se, tvrde, i u ostalim kantonima u FBiH, pa smatraju neophodnim da se i u HNK započne s tom praksom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.