VALENTIN ĆORIĆ

Udruženje žrtava i svjedoka genocida razočarana održavanjem promocije knjige ratnog zločinca

Navodi da se ovih dana također reklamira knjiga ratnog zločinca Fikreta Abdića u glavnom gradu BiH

Valentin Ćorić. Fena

FENA

26.1.2024

Udruženja žrtava i svjedoka genocida izrazilo je žaljenje što je danas u Društvu hrvatskih književnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predstavljena knjiga "In vino libertas - Autobiografski zapisi iz Haaga“.

- Knjigu je napisao osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić. Predstavljači su bili Dražen Budiša, jedan od najznačajnijih političara u prvim godinama samostalne hrvatske države, akademik Ratko Cvetnić, Slobodan Prosperov Novak i Josip Pavičić, urednik knjige i novinar. Lijepo društvo koje će nam vjerojatno još jednom prikazati sve "nepravde Haga", međunarodne zavjere i ko zna što još, ali u svakom slučaju, neće biti upitna nevinost ratnog zločinca Ćorića. Uskoro ćemo vjerojatno imati priliku vidjeti taj cirkus i u BiH, jer će to biti ni manje ni više nego na RTV Herceg - Bosne sa sjedištem u Mostaru, koja će sve prenositi live - saopćio je predsjednik Udruženja Murat Tahirović.

Reklamiranje knjige

Navodi da se ovih dana također reklamira knjiga ratnog zločinca Fikreta Abdića u glavnom gradu BiH.

- Gdje god se okrenete, negiranje i negatori afirmiraju zločince, uživaju u zaštiti i kriju se u Srbiji ili Hrvatskoj. Mi žrtve se nemamo gdje kriti niti tražimo bilo čiju zaštitu. Mi samo pozivamo prvo međunarodne predstavnike i naše probosanske političare da poštuju presude MKSJ i Međunarodnog suda pravde. Evo, javno ih pozivam da dođu na promociju knjige "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH", u kojoj su sadržane presude koje govore o međunarodnom sukobu i agresiji Srbije i Hrvatske - istakao je Tahirović.

Borba za istinu i pravdu

Udruženje smatra da je došlo teško vrijeme.

- Svi koji smo se borili za istinu i pravdu i presude sudova, na čelu s MKSJ, danas postajemo progonjeni ne samo od zločinaca i njihovih zaštitnika, nego i od onih koji bi trebali makar poštivati međunarodne presude. Naš poziv na promociju knjige o presudama tribunala i agresiji na BiH bit će najbolji test. Pobjeđuju li uradci i „istine“ ratnih zločinaca ili istina - In ICTY Libertas!" - navodi Tahirović u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.