UHAPŠEN U MAJU

"Avaz" saznaje: Tužilaštvo traži još tri mjeseca pritvora za Ibrahima Hadžibajrića

On je osumnjičen za primanje mita u iznosu od 150.000 KM

Ibrahim Hadžibajrić. N. Šaljić / Avaz

Miralem  Aščić

26.1.2024

Tužilaštvo KS predložilo je danas Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora za Ibrahima Hadžibajrića za još tri mjeseca, potvrdila je za "Avaz" portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela.

Podsjećamo, on je uhapšen u maju prošle godine dok je obnašao funkciju načelnika Općine Stari Grad. Kasnije je smijenjen s ove funkcije. 

Osumnjičen je za primanje mita u iznosu od 150.000 KM.

Podsjećamo, kako je ranije objavio portal "Avaza", Federalna uprava policije (FUP) sada provjerava novu prijavu protiv uhapšenog i pritvorenog bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića zbog sumnje u nove nepravilnosti i zloupotrebu službenog položaja dok je bio na čelu ove općine.

Ulagao u solarne panele

Naime, Hadžibajrić, kojeg su na Skyu zvali Beg i Hadžija, prijavljen je da je ulagao novac zajedno s još jednom osobom u solarne panele u Čapljini. Ova firma zatim je prodavala struju na bh. tržište i ostvarila zaradu. Zbog svega ovoga uskoro će pojedine osobe biti saslušane u ovoj policijskoj agenciji.

Prema informacijama “Avaza”, iz prijave koja će, uz izvještaj, biti proslijeđena Tužilaštvu, Hadžibajrić je, navodno, uložio velike svote novca u ovaj biznis, koji je, očito, dobro krio, kao i brojne nekretnine.

FUP i Tužilaštvo već su otkrili sakrivenu Hadžibajrićevu imovinu u Hrvatskoj i Sarajevu, od vile u Baškim Vodama, koja je plaćena 156.000 KM, do vlasništva brojnih nekretnina u Starom Gradu.

Nova otkrića

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, podsjećamo, prošle sedmice zapečatila je četiri parkinga koja se dovode u vezu s Hadžibajrićem i osumnjičenim Elmedinom Karišikom, vlasnikom firme "Plaza“.

Radi se o višemilionskoj imovini. No, to nije ništa. Tužilaštvo je na tragu novim sakrivenim nekretninama. O tome će uskoro biti obaviještena javnost kroz policijski izvještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.