SAZNAJE AVAZ

Novalić, Solak i Hodžić idu u Vojkoviće: Tužilaštvo BiH diže novu optužnicu u aferi "Respiratori 2"?!

U pitanju je sada i u kakvoj će se ulozi naći i Sebija Izetbegović koja je tokom svjedočenja u predmetu kod Novalića tvrdila da se ničega ne sjeća

Mijenjali iskaze na glavnom ročištu. Avaz

M. Aš. - B. C.

27.1.2024

Nakon što su pravosnažno osuđeni na 15 godina zatvora u aferi „Respiratori“ Fadil Novalić (4), Fahrudin Solak (6) i Fikret Hodžić (5), Tužilaštvo BiH vrlo brzo bi moglo podići optužnicu u predmetu kodnog naziva „Respiratori 2“.

Mijenjanje iskaza

Prema informacijama „Avaza“ radi se o krivičnom djelu lažnog iskaza i svjedočenja. Tako bi se vrlo brzo na optuženičkoj klupi mogli naći dosokorašnji svjedoci Tužilaštva. 

Radi se o svjedocima Editi Kalajdžić, sekretarici Vlade FBiH, Hasanu Ganibegoviću, bivšem šefu kabineta premijera Novaliću, ali i Saniti Alagić, pomoćnici direktora FZUC-a. Svi su oni, a što je Tužilaštvo BiH i utvrdilo tokom postupka, mijenjali iskaze na glavnom ročištu, u odnosu na svjedočenja tokom istrage i saslušanja u Tužilaštvu.

Bili su i učesnici viber grupe GENSEK, preko koje je išao dogovor oko nabavke opreme. Jedna od poruka je, koje je napisala Kalajdžić Novaliću jeste i: "Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora". No, kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslala novu poruku: Seb. zove, loši respiratori”.

Na pitanje tužioca da pojasni ove poruke, ona je odgovarala da se ne sjeća. S druge strane, Alagić je tvrdila u iskazima u istrazi da je Fikret Hodžić lično donio ponudu za respiratore u FUZC, a na suđenju da to nije tačno i da je ponuda stigla na portirnicu.

Sebija i optužnica

U pitanju je sada i u kakvoj će se ulozi naći i Sebija Izetbegović koja je tokom svjedočenja u predmetu kod Novalića tvrdila da se ničega ne sjeća. Također, pitanje je hoće li optužnicom biti obuhvaćen i Asim Sarajlić doskorašnji visoki funkcioner SDA, i „prvi do Bakira Izetbegovića“ koji je tokom istrag tužiocima odbio dati šifru svog mobitela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.