DRUGA SKUPŠTINA

Uz pomoć Vijeća Evrope Mostarci istražuju što turisti ostaju kratko u njihovom gradu

Oči međunarodne zajednice su usmjerene na ono što se događa sada u Mostaru, kaže Mori

S današnje Skupštine: Prijavilo se 276 građana. M. Smajkić

Meliha Smajkic

27.1.2024

U Mostaru se danas održava druga Skupština građana koju je Grad Mostar organizirao uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.

Tema koju obrađuju učesnici druge Skupštine odnosi se na strateške oblasti privrede i turizma pod nazivom : „Turisti ostaju kratko u Mostaru i tako ne donose značajni prihod Gradu. Kako možemo postići da turisti u Mostaru borave duže i time doprinesu privrednom razvoju Grada Mostara?“, a preporuke koje budu izrađene bit će upućene prema Gradskom vijeću Mostara.

Glavni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope , Matju Mori (Mathieu) koji je u izjavi za novinare podsjetio na to da je prva Skupština građana bila uspješna i inovativna te da je Mostar bio pionir kada je u pitanju lokalna demokracija.

Mori: Izrada novih standarda. M. Smajkić

- Oči međunarodne zajednice su usmjerene na ono što se događa sada u Mostaru, s lokalnom demokratijom, gdje se održava druga Skupština.

Također, mnogi gradovi u BiH i regiji, ali i širom Evrope promatraju ono što se događa u Mostaru, tražeći od Vijeća Evrope da provede Skupštinu građana u njihovim gradovima Vijeće Evrope koje promiče demokratiju, također, prati šta se događa u Mostaru koji, kroz svoje aktivnosti, pomaže u izradi novih standarda demokratije - rekao je Mori.

Inače, za učešće na drugoj Skupštini prijavilo se 276 građana Mostara. Nasumičnim odabirom izabrano je njih 40 koji će učestvovati u radu Skupštine te osam zamjenskih članova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.