BUDUĆNOST BIH

Projekti koje EU podržava i finansira: Energija za 92.000 domaćinstava od vjetroelektrana

EIB potpisao kredit pod povoljnim uvjetima od 36 miliona eura s JP “Elektroprivreda BiH”

Koenig: Tranzicija na niskougljičnu ekonomiju. Facebook

Nerma Ajnadžić

27.1.2024

Godinama se govori o održivoj i čistoj energiji, a ona je ključna i za budućnost Bosne i Hercegove, kao i regiona. Kako nam je rekao portparol Delegacije Evropske unije u BiH Ferdinand Koenig, poseban naglasak stavlja se na proizvodnju obnovljive energije, integraciju energetskih tržišta, energetsku efikasnost, uključujući modernizaciju grijanja, energetsku sigurnost i osiguranje pravedne tranzicije.

Desetine miliona eura

- Dekarbonizacija je temeljni stub Ekonomskog i investicionog plana, koji je u skladu s ciljevima Zelene agende za zapadni Balkan - naglasio je Koenig.

Odbor Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) odobrio je u decembru 2023. dvije investicije u oblasti obnovljive energije u BiH za ukupni grant od oko 64 miliona eura. Za Vjetroelektranu (VE) Vlašić EU je odobrila 20,9 miliona eura bespovratnih sredstava (uz prethodno odobrenih 885.000 eura) i VE Poklečani 43,66 miliona eura bespovratnih sredstava (osim 380.000 eura već izdvojenih za pripremu projekta).

- Što se tiče projekta VE Vlašić, ona će postaviti vjetroelektranu snage 50 MW na visokom platou planine Vlašić, oko 15 kilometara sjeverozapadno od Travnika. U skladu s nacionalnim strategijama za obnovljive izvore energije, očekuje se da će elektrana, koja uključuje 18 vjetroturbina i njihovo povezivanje na nacionalnu energetsku mrežu, proizvoditi 115 GWh/godišnje električne energije, što je ekvivalent potražnji za energijom oko 20.000 domaćinstava, i tako smanjiti CO2 emisije za oko 140.000 tona godišnje. Ovaj projekt, osim toga što doprinosi ciljevima zemlje u pogledu obnovljive energije i smanjenja oslanjanja na ugalj, podržava tranziciju na niskougljičnu ekonomiju i potiče održivi razvoj - istakao je Koenig.

Otkrio je da je ovaj projekt u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU identificiran kao vodeći broj 4 pod sektorom „Obnovljiva energija“. Također, osim EU bespovratnih sredstava u vrijednosti većoj od 21,8 miliona eura, Evropska investicijska banka (EIB) potpisala je kredit pod povoljnim uvjetima od 36 miliona eura s JP “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”, uz dodatni povoljni kredit KfW razvojne banke od 16,5 miliona eura, uz dodatni grant EIB i KfW razvojne banke u vrijednosti od 800.000 eura te državnim doprinosom u iznosu od 16,7 miliona eura.

Tehnička pomoć

- Procijenjena ukupna investicija koja uključuje bespovratna sredstva, povoljne kredite i državnu kontribuciju iznosi oko 91 milion eura, a završetak projekta se očekuje 2028. godine - rekao je Koenig.

Što se tiče VE Poklečani, ona će razviti vjetroelektranu od 132 MW u Zapadnohercegovačkom kantonu. Očekuje se da će vjetroelektrana proizvoditi 436 GWh/godišnje električne energije, što je ekvivalentno potražnji za energijom 72.700 domaćinstava, i tako smanjiti CO2 emisije za oko 446.900 tona godišnje.

- EU je pružila tehničku pomoć za pripremu projekata i sufinansira investicije u okviru istog Flagship 4 projekta “Obnovljiva energija” Ekonomskog i investicionog plana. Procijenjena ukupna investicija za VE Poklečani je viša od 200 miliona eura. EU je osigurala više od 44 miliona eura bespovratnih sredstava (43,66 miliona eura plus 380.000 eura za pripremu projekta). Ostale investicije uključuju povoljna kreditna sredstva od EIB-a u iznosu od 75 miliona eura, povoljna kreditna sredstva od KFW-a u iznosu od 75 miliona eura, kao i državni doprinos od oko 6,2 miliona eura.

Čist zrak

Koenig je podsjetio da je BiH potpisnica Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan, koja je usklađena s EU Zelenim planom i, zajedno s drugim zemljama zapadnog Balkana, obavezala se da će raditi na postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine u skladu s Pariskim sporazumom i obavezama preuzetim u okviru Ugovora o Energetskoj zajednici.

- Imajući u vidu obaveze BiH, EU podržava zemlju u ovom izazovnom zadatku tako što finansira projekte za unapređenje energetske diversifikacije, obnovljivih izvora energije i interkonekcije plina i električne energije. Nema sumnje u to da BiH treba ubrzati rad na dekarbonizaciji kako bi postala manje ovisna o uglju i plinu. Razloga za to ima mnogo jer će energetska tranzicija osigurati bezbjednu energiju, pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, osigurati čist zrak i osnažiti ekonomiju BiH - istakao je Koenig.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.