REAKCIJE

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene

UO BH novinara ocjenjuje neutemljenim pokušaje Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije i novinare

Fadil Novalić. Vlada FBiH

S. S.

31.1.2024

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju društveno neprihvatljivim, manipulativnim i pravno neutemljenim pokušaje Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, da pojedinim novinarima i medijima delegira odgovornost za to što je pravomoćno osuđen na četiri godina zatvora u sudskom postupku pred Sudom BiH, vođenom za slučaj visoke korupcije.

- Nakon što su u javnosti objavljene informacije o presudi Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, osuđenima u aferi "Respiratori", Novalić je pokrenuo neprimjerenu hajku i brutalnu političku kampanju protiv Harisa Šetovića, novinara Federalnu televizije (FTV), i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), optužujući ih da su mu "napokavali aferu" u vezi sa kupovinom respiratora i nezakonitim trošenjem javnog novca, te da je on sam "žrtva politički montiranog procesa".

Opasna kampanja

Slične optužbe na račun medija iznio je trećeoptuženi Fikret Hodžić, što je na društvenim mrežama preraslo u ozbiljnu i sigurnosno opasnu kampanju protiv FTV-a i CIN-a, govor mržnje i huškanje. Toj kampanji su se, na žalost, pridružili i visoki dužnosnici SDA, saopćio je Upravni odbor BH novinara.

Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarima FTV-a i CIN-a, koji su informacije o sudski utvrđenoj odgovornosti i zatvorskim kaznama za glavne aktere afere "Respiratori" objavili u javnom interesu, poštujući pravo građana da budu informisati o pitanjima koja se tiču načina trošenja javnog novca i zaštite općeg zdravlja u doba pandemije Covid-19.

U tom kontekstu, UO BH novinara ocjenjuje neutemljenim pokušaje Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije i novinare, te da orkestriranom političkom hajkom na društvenim mrežama, krivnju sa svojih leđa prebace na druge.

Sigurnosni rizici

Upravni odbor BH novinara prihvata lično nezadovoljstvo Fadila Novalića i Fikreta Hodžića kao i njihovu potrebu da javno komentarišu presudu, uključujući i javnu kritku samog sudskog postupka. To međutim ne znači da i Novalić i Hodžić, pomognuti infrastrukturom SDA i radi zaštite vlastitih interesa, mogu ciljano izlagati sigurnosnim rizicima novinare i klevetati urednike samo zato što su objavili pravosnažnu sudsku presudu. Ako nastave u tom pravcu, BH novinari će poduzeti institucionalne i zakonske mjere zaštite svojih koleginica i kolega u medijima, poručili su iz BH novinara.

Upravni odbor BH novinara poziva medije i novinare u BiH, posebno u Sarajevu, da, poštujući javni interes, svojim izvještajima o finalnoj odluci Suda BiH u vezi sa aferom "Respiratori" doprinose vladavini prava, a građanima ponude objektivne informacije i širi uvid u činjenice na osnovu kojih je donesena pravomoćna presuda, navodi se u saopćenju - navode iz UO BH novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.