KANTONALNI SUD U SARAJEVU

Tužitelji tvrde: Hadžibajrić pravi objekat od milion KM, a pet godina nije digao plaću

Tužitelji su zatražili i da se Hadžibajriću produže mjere pritvora za još tri mjeseca

Ibrahim Hadžibajrić. N. Šaljić / Avaz

N. H.

31.1.2024

U Kantonalnom sudu u Sarajevu je održano ročište bivšem načelniku Općine Stari Gradi Ibrahimu Hadžibajriću. 

Tužitelji Darko Soldat i Mladen Jovičić su zatražili da se Hadžibajriću produže mjere pritvora za još tri mjeseca. Također navodeći da je Tužilaštvo KS proširilo istragu za četiri nove tačke optužnice u odnosu na prethodno obrazloženje. 

Oni su kazali da im je toliko potrebno za završetak istrage i donošenje konačne tužilačke odluke, odnosno o podizanju optužnice. 

Četiri parkinga

Nakon analiziranja dokumentacije privremeno izuzete iz Općine Stari Grad, tužitelji tvrde da postoje sumnje da je Hadžibajrić dodijelio nezakonito četiri parking površine na korištenje, među kojima i osumjičenom Elmedinu Karišiku. 

Također, istraga je proširena zbog njegovog utjecaja na svjedoke.

Saslušanje svjedoka

Naveli su i dvije naredbe o saslušanju svjedoka, bliskih osoba Hadžibajriću, koji su bili povezani ili su učestvovali u izvršenju krivičnog djela.

- To su lica koja su u njegovo ime i prema njegovom nalogu novac koji je on sticao izvršenjem krivičnih djela ulagali u stambeni objekt koji se nalazi u ulici Odobašina i Goruša (vrijednost radova procijenjena na milion maraka, naglasio je tužilac).

Ako imamo u vidu činjenicu da optuženi pet godina nije podizao plaću općinskog načelnika, Tužilaštvo opravdano vjeruje da taj novac predstavlja sve ono što je dobio kroz mito i na dar - rekao je Soldat.

Podsjećamo, Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad, i ostale Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Sumnja se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.