NOVI UDAR

U jeku visoke inflacije formirane i nove cijene plina: Mjesečni računi viši i do 10 KM!

Ovo povećanje potrošače će godišnje koštati oko 5 miliona KM, navodi Bečarević

Plin poskupljuje. Neva Zganec / Pixsell

Alen Bajramovic

31.1.2024

Nakon što je Vlada FBiH u ponedjeljak dala saglasnost “Energoinvestu” za poskupljenje plina od 3,9 posto Kantonalno javno preduzeće za snabdijevanje prirodnim plinom “Sarajevogas” pripremilo je novi cjenovnik kojim će biti obuhvaćena potrošnja ovog energenta od 1. januara. Nova cijena za domaćinstva, umjesto dosadašnjih 1,07, iznosit će 1,111 KM po kubnom metru.

Na primjeru porodičnog domaćinstva u stanu površine 80 do 90 kvadratnih metara stručnjak za energetiku Almir Bečarević pojašnjava razliku u cijeni grijanja po staroj i novoj cijeni plina.

Velika privreda

- Po staroj cijeni plina od 1,07 KM i s potrošnjom od 350 Sm3, mjesečni račun iznosio je 374,5 KM, a po novom cjenovniku – 388,5 KM. Na ovaj način domaćinstvo će godišnje, s potrošnjom od oko 2.000 Sm3 u grijnoj sezoni, imati za oko 80 KM veće izdatke. Ovo povećanje cijene potrošače plina u KS godišnje će koštati oko 5 miliona KM - kaže Bečarević.

Bečarević: Veći izdaci. Vlada KS

Nova fakturna cijena plina za potrošače iz kategorije velika privreda iznosi 1,309, mali privrednici kubni metar plaćat će 1,321 KM, sarajevskim “Toplanama” plin će biti isporučivan po cijeni od 1,111, CNG punionicama 1,087, dok “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva ima status posebnog kupca i plin će dobivati po cijeni od 1,064 KM/Sm3.

Tabelarni pregled strukture nove cijene od 1. januara. Avaz

Federalni ministar Vedran Lakić očekuje da „Energoinvest“ i „Sarajevo-gas“ Istočno Sarajevo potpišu novi ugovor, demantirajući navode iz “Energoinvesta”.

Novi ugovor

- Građani su naš prioritet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika FBiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH - kazao je Lakić.

Lakić: Građani su naš prioritet. Fena

Federalno ministarstvo industrije i energetike jučer je saopćilo da je poskupljenje plina bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu te da je Vlada FBiH osigurala da povećanje cijene bude minimalno.

Bez osnova

Od avgusta 2022. godine cijena plina na berzama je pala za više od 70 posto, dok je cijena nafte od juna 2022. do danas pala za trećinu, podsjeća ekonomista Draško Aćimović.

Aćimović: Suprotan trend. Facebook

- U ovom periodu smo imali poskupljenja, a ni sadašnje poskupljenje nema nikakvog osnova. Način na koji se vrši obračun cijene plina je stvar odvojene diskusije, ali ne mogu se pozivati na rast cijena na svjetskom tržištu kada je trend suprotan - kazao je Aćimović za “Avaz”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.