SARAJEVO

Uspješno završeni pregovori Sindikata obrazovanja i Vlade KS o Kolektivnom ugovoru

Naša borba za ispunjenje svih zahtjeva Sindikata se nastavlja, kazali su iz Sindikata

Izbjeći štrajk. Fena

FENA

1.2.2024

 Uspješno su završeni pregovori o Kolektivnom ugovoru o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, koji su počeli prije pet mjeseci, na nivou pregovaračkih timova Vlade KS i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOOiO KS.

Konačni tekst

- Neophodno je da danas predsjednici pregovaračkih timova tehnički usaglase konačni tekst pregovaranog Kolektivnog ugovora nakon čega se o istom trebaju izjasniti Vlada KS i Skupština povjereništva Sindikata – saopćeno je iz Sindikata.

Ukoliko Vlada KS, dodaje se, donese Odluku o davanju saglasnosti na tekst Kolektivnog ugovora i ovlasti premijera KS, u ime Vlade KS, potpiše Kolektivni ugovor, neće biti potrebe ispočetka provoditi proceduru pregovora oko zaključivanja novog kolektivnog ugovora, koji ističe 30.04.2024. godine.

- To će automatski značiti da će od 12 zahtjeva Sindikata, u potpunosti biti ispunjena četiri - povećanje koeficijenata svih radnika za minimalno 10 posto, potpisano produženje važećeg Kolektivnog ugovora bez umanjenja stečenih prava, uvećanje najniže plaće za 10 posto od 01.01.2024. godine i povećanje plaća nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu – pojašnjavaju iz Sindikata.

Ostalih osam zahtjeva Sindikata, osim zahtjeva za izjednačavanje plaća radnika u vrtićima i osnovnim školama s plaćama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja kojem Vlada KS u ovoj godini ne može udovoljiti, bit će predmet pregovora između Vlade i/ili Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Sindikata.

Preostalo sedam zahtjeva

Sindikat će i dalje insistirati na preostalih sedam zahtjeva, kako ne bi došlo do održavanja protestnog skupa pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja" i generalnog štrajka.

- Naša borba za ispunjenje svih zahtjeva Sindikata se nastavlja prema odlukama organa Sindikata i uputstvima koje su danas dobili sindikalni povjerenici – saopćeno je iz Sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.