NAKON NAJAVLJENOG ŠTRAJKA

Ministar obrazovanja Krivić: Ovaj pritisak je neobjektivan, interes prosvjetnih radnika je važniji od izbora

Uopće nisu upitne plaće, nastavnici neće ostati bez plaća, kazao je Krivić

Piše: N. Ajnadžić

11.11.2020

Krivić: Sindikat u pregovorima je isključiv, ultimativan i ne pristaje ni na kakav kompromis. Arhiv

Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Kantonalni odbor Sindikata ove djelatnosti odlučio je da od sutra stupi u štrajk upozorenja, koji će trajati po dva sata do ispunjena zahtjeva Sindikata kojim novim kolektivnim ugovorom traži povećanje koeficijenata. Najavljen je za sutra od 12 do 14 sati.

Također, rečeno je kako ih Vlada Kantona Sarajevo ignorira.

Međutim, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić kazao nam je da je Vlada KS na vrijeme imenovala pregovarački tim.

- Na vrijeme smo krenuli u pregovore i aktivno pregovaramo sa Sindikatom. Imali smo niz sastanaka na kojima smo utvrđivali tekst kolektivnog ugovora.  Također, Vlada KS je potpisala protokol o vođenju pregovora o zaključenju Kolektivnog ugovora. Stava sam da kolektivni ugovor mora biti rezultat kvalitetnih dogovora i, sa obzirom na to da Vlada ima pregovarački tim, ja jesam imenovan kao predsjednik tog tima, ali svi članovi moraju biti upoznati - kazao je Krivić.

Krivić: Ne čudi me da takve kvalifikacije i prijetnje upućuju u vrijeme predizborne kampanje. Arhiv

Naglasio je da je bilo više desetina primjedbi, koje su manje-više zanemarive, te da je u konačnici to je spalo na dvije ili tri primjedbe.

- Jučer smo imali sastanak na kojem smo prošli kroz cijeli tekst. Sidnikat srednjeg obrazovanja najavljuje štrajk od početka godine i ne čudi me da takve kvalifikacije i prijetnje upućuju u vrijeme predizborne kampanje kako bi izvršili pritisak da Vlada potpiše taj ugovor na brzinu. Sindikat u pregovorima je isključiv, ultimativan i ne pristaje ni na kakav kompromis - istakao je Krivić.

Dodao je da se kao najbitnije pitanje postavilo povećanje koeficijenta za povećenje plata.

- Ja, kao predsjednik pregovaračkog tima u ime Vlade KS, sigurno ne mogu odlučiti u ime Vlade niti želim nuditi Vladi zaključivanje potpisivanja ugovora, bez da imam fiskalnu procjenu i bez mišljenja Ministarstva finansija je li takvo nešto uopće moguće provesti. Ovaj pritisak je neobjektivan, moramo biti na zemlji i da odgovorno pristupimo potpisivanju kolektivnog ugovora, posebno mislim da ne treba prijetiti štrajkovima upozorenja u vrijeme pandemije. Interes prosvjetnih radnika na koje će se ovaj kolektivni ugovor odnositi je mnogo važniji od izbora - odlučan je ministar.

Kazao je da je kolektivni ugovor istekao 30. septembra, ali da njegovo trajanje važi do kraja godine u slučaju nepotpisivanja novog ugovora.

- Svim prosvjetnim radnicima bih poručio da je koletivni ugovor trenutno na snazi i da se nadam da ćemo na vrijeme potpisati ugovor. Vlada je sve svoje obaveze ispunila i sigurno je da će u narednim danima imati spreman i svoj prijedlog teksta kolektivnog ugovora. Uopće nisu upitne plaće, nastavnici neće ostati bez plaća - zaključio je Krivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.