OBRAZOVANJE

Ostaje li 1.000 prosvjetnih radnika bez posla

Konkursna procedura neće biti završena do 1. septembra, kada počinje nova školska godina

Sivro: Odgovor Vlade KS. Avaz

Piše: A. Nalo

29.6.2021

Kao i svake godine do sada, ugovori prosvjetnih radnika koji rade na određeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo istječu 31. avgusta. Prema tome, sudbina 1.000 prosvjetnih radnika bit će neizvjesna jer konkursna procedura neće biti završena do 1. septembra, kada počinje nova školska godina.

Nastavni proces

- Zbog toga će oni biti u milosti i nemilosti direktora, jer ne znaju hoće li ih ponovo angažirati dok se taj proces ne završi. Konkursi kasne i svima je jasno da će trpjeti nastavni proces. Naprimjer, prošle godine nam se desilo da u OŠ “Osman Nuri Hadžić” menadžment nije htio angažirati učiteljice dok se sve ne završi. Smatrao je da će on biti direktno odgovoran zbog toga što će njima prerasti ugovor na neodređeno - kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Ugrožena prava

Prema njegovim riječima, neki od tih ljudi, da bi imali punu plaću i zadovoljili nastavnu normu, rade u čak tri škole.

- Mi u Sindikatu smatramo da je to zulum prema djeci. Ugrožavaju se njihova prava da imaju u kontinuitetu jednog nastavnika koji radi s njima. S druge strane, ruše se radnička prava. U većim školama, poput OŠ “Fatima Gunić, “Skender Kulenović”, postoji više upražnjenih mjesta, a imaju čak i po devet nastavnica koje rade na određeno vrijeme. Zbog toga tražimo da se raspisuju konkursi na neodređene vrijeme. Još očekujemo odgovor Vlade KS u vezi s tim - istakao je Sivro.

Staviti na dnevni red

Kako ističe Sivro, resorna ministrica treba urgirati kod Vlade KS da se ovaj problem što prije riješi.

- Da traži da se to stavi na dnevni red. Ona dolazi iz NiP-a, koji ima većinu u Vladi, i mogu odlučiti da se osiguraju konkursi na neodređeno vrijeme. Velike škole već su tražile takav kadar i treba im udovoljiti - istakao je Sivro.

Pravilnik do kraja juna

Šta će se desiti na konkursima, kako ističe Sivro, niko ne može predvidjeti jer se još ne zna kako će izgledati taj novi pravilnik koji treba ugledati svjetlo dana do kraja juna.

- Mi u Sindikatu iščekujemo taj pravilnik s nestrpljenjem, a zamislite tek kako je nastavnicima čiji ugovori istječu. Niko ne zna hoće li biti promjena ili će ostati isti - naglasio je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.