DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Zvizdić: Članstvo u NATO savezu najvažniji i nulti prioritet za BiH

Predložio sam i da se formira multilatelarni format članica NATO na čelu sa SAD koji bi bio zadužen za konkretne sigurnosne garancije za mir

Denis Zvizdić. Fena

S. S.

2.2.2024

Na sastanku sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), ponovio sam da je - imajući u vidu složenu geopolitičku situaciju, rat u Ukrajini i ideje o promjeni granica na Zapadnom Balkanu - članstvo u NATO savezu najvažniji i nulti prioritet za BiH, poručio je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Kako je naveo u objavi na svom Facebook profilu, zbog toga je govorio o važnosti jačeg prisustva NATO-a čime bi bila poslana jasna poruka da BiH pripada sferi euroatlantskog uticaja.

S tim u vezi, predložio je, u konsultaciji sa stručnjacima iz ove oblasti, da NATO u BiH osnuje ili Centar za borbu protiv dezinformacija u Brčko Distriktu BiH ili jedan od NATO Centara izvrsnosti u Sarajevu, a u bliskoj budućnosti i NATO Koledž za Zapadni Balkan u Sarajevu, čime bi BiH mogla značajno doprinijeti kolektivnoj odbrani NATO kroz napredne sigurnosne i odbrambene obuke, kako na strateškom tako i na operativnom nivou za civilno, vojno i diplomatsko osoblje.

- Predložio sam i da se formira multilatelarni format članica NATO na čelu sa SAD koji bi bio zadužen za konkretne sigurnosne garancije za mir i stabilnost u BiH sve dok se ne provedu potrebne reforme. Promotori secesionističkih i velikodržavnih politika moraju biti odvraćeni od njihovih radikalnih i opasnih ideja, jer mir i stabilnost nemaju cijenu - ističe Zvizdić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.