IDDEEA

Badnjević s Alkalajem: Najava konzularnih dana i rješenja problema starih putnih listova

Badnjevićevo putovanje u SAD zaključeno je posjetom Ambasadi BiH u toj zemlji

Almir Badnjević sa Svenom Alkalajem. Fena

FENA

2.2.2024

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Almir Badnjević razgovarao je sa Svenom Alkalajem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Badnjevićevo putovanje u SAD zaključeno je posjetom Ambasadi BiH u toj zemlji.

Rješavanje pitanja starih putnih listova

Badnjević i Alkalaj razgovarali su o održavanju konzularnih dana, koji će biti održani od 24. do 25. februara, kada će Ambasada BiH u SAD-u zajedno sa IDDEEA-om organizovati povremene lokacije za podnošenje zahtjeva za izdavanje biometrijskih putnih isprava pomoću mobilne biometrijske opreme.

Kako je ocijenjeno, posebno zadovoljstvo predstavlja rješavanje pitanja starih putnih listova što je ostalo neriješeno već deset godina, a čime će se znatno olakšati situacija građanima koji su duže vrijeme čekali na ovu administrativnu uslugu.

Noviteti Agencije

Badnjević je predstavio i novitete Agencije, među kojima se ističe i elektronska razmjena podataka između konzulata i IDDEEA-e.

Radi se o inicijativi orijentiranoj ka pojednostavljenju procesa podnošenja zahtjeva za dokumente, uključujući mogućnost pojačane elektronske razmjene podataka.

Razgovori su bili prilika i za najavu narednih koraka u jačanju saradnje IDDEEA-e i Ambasade BiH u SAD-u, s fokusom na pružanje boljih usluga i olakšavanje procesa za građane Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.