NAKON 15 MJESECI

RAK presudio: Hadžifejzović nije u emisiji pitao da li Dodika treba ubiti

Pobijedili smo, politika je priznala poraz, kazao je Hadžifejzović

Hadžifejzović: Nije kriv. Face TV

S. S.

4.2.2024

Nakon 15 mjeseci RAK je donio presudu prema kojoj vlasnik Face televizije Senad Hadžifejzović nije u emisiji Centralni dnevnik upitao gosta Dušana Janjića da li se predsjednik RS Milorad Dodik treba da "smijeni, smiri ili ubije".

Hadžifejzović je od početka govorio da je umjesto riječi "ubije" rekao "umiri", a objavljeno je i više usporenih tonskih zapisa koji to potvrđuju.

Hadžifejzović je sinoć u Centralnom dnevniku prokomentarisao ovu presudu, a njegovu reakciju prenosimo u nastavku:

- Gdje je ono ratno, pa i predratno esnafsko jedinstvo, solidarnost, ista uređivačka politika – brani zemlju? Odmah nakon rata, stranci i domaći izdajnici su razvalili to novinarsko bratstvo. Neke su kupili, neki su se prodali, neki odustali, mnogi otišli, najviše umrli. "Tako rat ubija one koji misle da su ga preživjeli" – citat jednog genijalca. Iako nejedinstveni, novinari su na jedinstvenoj listi – meti. Ako nisi u službi, ropstvu politike – na meti si politike. Rafalna paljba po pojedincima. I tako odstreljuju jednog po jednog novinara. Petnaest mjeseci je trajao napad politike na FACE i to preko zvanične institucije – RAK-a – Regulatorne agencije. Optužba: Rekao si nešto što nisi rekao, ali mi smo, politika, čuli da si rekao.

I došla je konačna presuda. RAK je nakon petnaest mjeseci utvrdio, priznao da smo / da sam u pravu – nisam rekao to za šta sam optužen… I šta sada? Da likujem, da iz arhiva vadim sve one dokaze, tvrdnje, audioanalize? Da tek sada draškam, vrištim, urlam, likujem i slavim? Ne… Pobijedili smo; politika je priznala poraz; RAK – ili neko / neki u RAK-u – sudili su objektivno. Mi znamo kako i ko, ali i tužiteljima i sudijama koji su nam bili presudili bez suđenja jasno je da je istina jača od podmetačine i laži. Najbitnije u svemu: ova potvora, podvala imala je i nešto pozitivno: većina novinara i udruženja, čak i regionalnih i međunarodnih su u ovoj lažnoj optužbi prepoznali opasnost po sve novinare i stali su u odbranu naše televizije. Naravno, neće niko da dobije rak. Uvrnuto zvuči, ali eto, mi smo dobili rak i RAK se sam povukao - poručio je Hadžifejzović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.