SARAJEVO

BH novinari danas odaju počast novinarima ubijenim u Pojasu Gaze

Okupljanje novinara/ki bit će organizovano ispred Vječne vatre u 12.30 sati

Pojas Gaze. AP

FENA

5.2.2024

Udruga/udruženje BH novinari pridružilo se aktivnostima Međunarodne federacije novinara - IFJ, Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije i Sindikata novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara/ki i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

Predstavnici IFJ-a i partnera će se okupiti danas u 12.30 sati u Briselu i paljenjem svijeća odati počast novinarima/kama i medijskim radnicima ubijenim tokom ratnih dejstava u Pojasu Gaze.

- Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas ubijeno je najmanje 99 naših kolegica i kolega. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo - saopćeno je iz Udruge/udruženja BH novinari.

U saopćenju se navodi da je paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima najmanje što se u ovom trenutku može uraditi za sve naše koleginice i kolege, te poslati poruku kako je nedopustivo ubijenje novinara/ki, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnih sukoba, uključujući i Pojas Gaze.

- BH novinari pozivaju novinare i novinarke i sve druge medijske radnike i radnice iz BiH da se okupe u svojim gradovima - na glavnim trgovima, ispred medijskih kuća ili u redakcijama, zapale svijeće i odaju počast ubijenim novinarima/kama, snimateljima i drugim medijskim profesionalcima u Pojasu Gaze. Također, pozivamo ih da na društvenim mrežama objave fotografije sa mjesta okupljanja, te time podrže IFJ i njihove zahtjeva za osiguranjem zaštite za sve novinare/ke i medijske ekipe - izvještače iz ove ratne zone - navodi se u saopćenju.

Okupljanje novinara/ki bit će organizovano u Sarajevu danas ispred Vječne vatre u 12.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.