SAZNAJEMO

Okončan konkurs za glavnog tužioca KS: Sarajlija odlazi, ko dolazi!?

Prema podacima „Avaza“, do sada su se prijavila četiri kandidata, tri nisu iz Tužilaštva

Tužilaštvo KS: Užarena pozicija. Facebook

Miralem  Aščić

5.2.2024

Konkurs za izbor i imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo okončan je prošle sedmice.

Još aktuelnoj tužiteljici Sabini Sarajliji petogodišnji mandat istječe početkom juna. Ona je izabrana za glavnu tužiteljicu u maju 2019. godine, tada u utrci među četiri kandidata.

Disciplinska kazna

No, zbog disciplinske kazne više nema pravo da se kandidira na ovu poziciju.

Prema podacima „Avaza“, do sada su se prijavila četiri kandidata, ali još nije okončana verifikacija svih online prijava, što nam je zvanično potvrđeno iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Moguće je da će biti više od pet prijava.

- Želimo vas informirati da je u procesu verifikacija prijava, tako da vam u ovom trenutku ne možemo dati informaciju o konačnom broju kandidata za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo. Trenutno su četiri kandidata - rečeno nam je iz VSTV-a BiH.

Odlazak Burzić

Saznajemo da je prijavu poslala Meliha Dugalija, zamjenica Sabine Sarajlije. Ostale tri prijave nisu iz Tužilaštva i bit će zanimljivo vidjeti ko će biti Sarajlijin zamjenik na vrlo užarenoj stolici.

Sarajlija je, podsjećamo, za tužiteljicu imenovana nakon odlaska Dalide Burzić na poziciju sudije Suda BiH.

Javna opomena

U VSTV-u su nedavno Sarajliju proglasili odgovornom za disciplinski prekršaj povreda načela nepristrasnosti te joj je izrečena javna opomena.

Sarajlija je proglašena odgovornom za prekršaj povreda načela nepristrasnosti te joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće za deset posto na period od tri mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.