A GDJE JE NOVAC

Ko je angažirao nekadašnjeg Cecinog posrednika za koncerte?

Šta se desilo sa 60.000 KM nakon otkazivanja koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu

Faksimil Sporazuma između Ministarstva i Grada. Avaz

Nerma Ajnadžić

1.2.2024

Nejasno je zašto se slučaj otkazivanja koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu pretvorio u sapunicu. U prebacivanju odgovornosti između Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva kulture i sporta KS, Turističke zajednice KS i Grada Sarajeva, te javno iznesenih žalbi organizatora “Stage Productiona”, u posljednjih nekoliko dana nastao je šum, a niko ne pojašnjava šta je sa 60.000 KM doznačenih za koncert koji neće biti održan?

Krenimo redom, “Stage Production” organizator koncerta Tonyja Cetinskog prijavio se na javni poziv Turističke zajednice KS za sasvim druge namjene, a ne za javni poziv povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara.

Kasnije se desilo formiranje Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice ZOI. Tada kreće priča da se koncert Cetinskog održi u okviru programa obilježavanja godišnjice ZOI. Međutim, nejasno je ko je to dogovarao.

Službene novine: Odluku o pokroviteljstvima iznad 25.000 KM donosi Gradsko vijeće. Službene Novine

Prebacivanje novca

Poslije upućivanja zahtjeva Vladi KS u kojem su pobrojani projekti koje treba finansirati za obilježavanje godišnjice ZOI, između ostalog i koncert Tonija Cetinskog, Vlada KS je odobrila sredstva koja je prebacila Gradskoj upravi.

Gradonačelnica Benjamina Karić odbija za potrošnju prebaciti 60.000 KM namijenjenih održavanju koncerta i pojašnjava da na to kao jedinica lokalne samouprave i nema pravo. Kasnije Gradsko vijeće odlučuje da ne prihvati pokroviteljstvo koncerta zbog poštivanja zakona. Poslije odluke Vijeća, koncert se otkazuje, a Adnan Mundžić, osnivač “Stage Productiona”, javno zamjera gradonačelnici Karić.

No, zašto se uopće dovodi u pitanje zakonsko postupanje tijela Grada Sarajeva. Osim toga, u Sporazumu o dodjeli transfera Gradu Sarajevu za projekt Grada Sarajeva "Sufinansiranje 40. godišnjice obilježavanja ZOI 84" između Ministarstva kulture i sporta KS i Grada Sarajeva koji su potpisali ministar Kenan Magoda i Karić nigdje se ne precizira finansiranje koncerta.

Zanimljivo je da se u medijima svi sudionici u posljednje vrijeme oglašavaju sa svojim stavovima osim ministra Kenana Magode!?

Faksimil teksta srbijanskog portala s Mundžićevom izjavom. Screenshot

Pitali smo Mundžića koji su njegovi naredni koraci u priči o otkazivanju koncerta Tonyja Cetinskog.

- Sad pripremamo dokumentaciju i vidjet ćemo s advokatima. Nisam pravnik da bih mogao ocjenjivati šta i koliko koji dokument teži. Imaju pravnici koji će nam dati savjete šta dalje – pojasnio je Mundžić za "Avaz".

U vezi s Mundžićevim dovođenjem u kontekst organizacije koncerata Arkanove udovice Svetlane Ražnatović Cece u Australiji 2010., Mundžić je u izjavi za "Avaz" sve negirao.

- Radio ga je Rako Marić iz Beograda. Ja sam Raki predao papire, jer je trebao neko...- kazao nam je Mundžić.

Raspored s portala iz 2010. o Cecinim koncertima. Avaz

Australija 2010.

Naime, tokom 2010. godine srbijanski mediji su pisali o zabrani koncerata u Australiji gdje je tada Ceca bila proglašena nepoželjnom osobom i citirali Mundžića. Kada su koncerti odobreni, u decembru 2010. tamošnji mediji su opet citirali Adnana Mundžića.

“Adnan Mundžić, australijski predstavnik Cecinog glavnog menadžera Rake Marića, kaže da je interesovanje za njene koncerte nezapamćeno i da su do sada prodali oko 85 odsto karata za sve planirane nastupe”, objavljeno je u decembru 2010. na jednom portalu.

- U dva najveća grada, Sidneju i Melburnu, prodato je više od 6.000 ulaznica. Melburn je, inače, po brojnosti publike u ovakvim događajima, stigao Sidnej koji je do sada prednjačio – citirao je tada Mundžića jedan od srbijanskih portala.

Ovi datumi iz decembra 2010. sa stranice "Stage Production" nestali poslije novinarskog upita. Screenshot / Stage Production

U portfoliu “Stage Productiona” na web stranici su izlistani koncerti. Za decembar 2010. bili su navedeni samo inicijali SRC (od Svetlana Ražnatović Ceca), iako Mundžić za "Avaz" kaže "da je to bio elektronski festival."

Na stranici su bili navedeni i gradovi u kojima je tada Arkanova udovica održala koncerte. S ovim datumima poklapaju se datumi i gradovi održavanja koncerata koje su tada – decembar 2010. - najavili srbijanski portali – dakle, Pert, Sidnej, Adelajd, Melburn, Brizbejn.

Nakon što smo pitali Mundžića o učešću u organizaciji Cecinih koncerata u Australiji, gore navedeni datumi su izbrisani sa stranice “Stage Productiona”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.