REALIZACIJA PROJEKATA

Iz KJKP "Sarajevogas“ za "Avaz“ o planovima i izazovima preduzeća: Gradit ćemo 6.500 metara nove distributivne plinske mreže

U 2024. godini počinje implementacija značajnih kapitalnih projekata, uz očekivana poslovna poboljšanja

KJKP „Sarajevogas“: Preduzeće za snabdijevanje prirodnim plinom. Sarajevogas

5.2.2024

Kantonalno javno komunalno preduzeće za snabdijevanje prirodnim plinom "Sarajevogas“ osnovano je 8. maja 1975. godine u Sarajevu odlukom Skupštine Grada Sarajeva.

Iz KJKP "Sarajevogas“ govorili su za "Avaz“ o planovima, projektima preduzeća te o tome hoće li doći do poskupljenja cijena plina.

Obnovili certifikat

Kada su u pitanju projekti koje je preduzeće uspješno realiziralo u 2023. godini, iz „Sarajevogasa“ ističu da su to, prije svega, održavanje kompletnog plinskog sistema pod kontinuiranim nadzorom i kontrolom te usklađenost sistema s međunarodnim standardima, ali i brojni drugi.

- "Sarajevogas“ je obnovio certifikat menadžmenta tehničke sigurnosti (TSM), izgrađeno je 3.025 kvadratnih metara distributivnih plinskih mreža na području Kantona Sarajevo, kupcima su isporučena 133.185.643 standardna kubna metra prirodnog plina, pravovremeno su izmirene sve dospjele redovne obaveze, nastavili smo s projektom "Subvencioniranje troškova rekonstrukcije i izgradnje novih priključaka s ciljem povećanja isporuke prirodnog plina", uz druge projekte unapređenja tehničko-tehnološkog i poslovnog sistema - ističu iz "Sarajevogasa“.

Cilj je obnavljanje i modernizacija infrastrukture. Facebook

Kada su u pitanju planovi za 2024., navode da je to godina za početak implementacije značajnih kapitalnih projekata, ali i poslovnih poboljšanja, koja imaju za cilj obnavljanje i modernizaciju infrastrukture KJKP "Sarajevogas“.

- Planirani su izgradnja 6.500 metara nove distributivne plinske mreže, završetak i stavljanje u upotrebu centraliziranog poslovnog sistema (ERP) s posebnim modulom za obračun, fakturiranje i naplatu računa za utrošeni prirodni plin, započinjanje realizacije kapitalnih projekta iz Programa javnih investicija KS, a planirana je isporuka prirodnog plina u količini od 147,23 miliona standardnog kubnog metra - kazali su nam.

"Turski tok"

Iz "Sarajevogasa“ ističu da su prioriteti u 2024. godini sigurno, kontinuirano i pouzdano snabdijevati prirodnim plinom sve potrošače u Kantonu Sarajevo, te obaveza promocije upotrebe prirodnog plina kao ekološki prihvatljivog energenta.

- Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir činjenica da se u KS u zimskim mjesecima gotovo svakodnevno bilježe visoke koncentracije zagađujućih materija u zraku – kažu iz ovog preduzeća.

Kada su u pitanju izazovi, navode da su izloženi posljedicama svih dešavanja na globalnom nivou, što je dovelo do enormnog i nekontroliranog rasta cijena na tržištu, povećanja nabavne cijene plina tokom sezone grijanja, te sama inflacija.

- Prelaskom dobavljača plina "Energoinvesta“ d.d. na „Turski tok“, od 1. aprila 2021. godine, "Sarajevogas“ je bio suočen s novim okolnostima u snabdijevanju prirodnim plinom. Prvi put su ograničene maksimalne dnevne količine plina koje mogu biti isporučene Federaciji BiH, odnosno "Sarajevogasu“ kao najvećem potrošaču – ističu iz "Sarajevogasa“.

Građani plaćaju račune

Kada je riječ o cijenama plina, kažu da odluku o cijeni donosi Vlada FBiH, a na prijedlog "Energoinvesta“ d.d. Sarajevo, te da "Sarajevogas“ ne može utjecati na cijenu.

Ističu i da građani plaćaju redovno račune.

- Korisnici usluga KJKP "Sarajevogas“ iz tarifne kategorije domaćinstva redovno izmiruju svoje obaveze. 

U prilog ovoj tvrdnji govori podatak o visokom stepenu naplate koji je za prošli mjesec za ovu kategoriju iznosio 97,40 posto – zaključuju iz KJKP "Sarajevogas“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.