NA DANAŠNJI DAN

Hasija Borić, bh. glumica i rediteljica, slavi 71. rođendan

Danas je srijeda, 7. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 328 dana

Hasija Borić. federalna.ba

I.P.

7.2.2024

Na današnji dan 1953. godine, u Jajcu je rođena Hasija Borić, bosanskohercegovačka filmska i pozorišna glumica i rediteljica te prvakinja Narodnog pozorišta u Sarajevu. Gimnaziju i srednju muzičku školu završila je u Sarajevu, a potom se upisala u prvu generaciju studija glume, režije i teatrologije na sarajevskom Filozofskom fakutetu.

Po završetku studija odlazi u Split i zapošljava se u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, gdje je radila dvije sezone, zatim odlazi u Zagreb i ponovo se vraća u Sarajevo.

„Majka Nuru počesto izruži“

Godine 1992., odlazi u Beč, gdje ubrzo dobija angažman u bečkom Volkstheateru, a 2002. godine osniva "Putujući teatar" u okviru kojeg je napisala, režirala i interpretirala monodramu "Majka Nuru počesto izruži" u kojoj Hasija briljantno igra čak 22 lika različitih akcenata i dijalekata iz BiH i bivše Jugoslavije.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima za najbolju glumicu Radija Sarajevo 1989. godine, austrijsku nagradu "Karl Skraup" za ukupan opus u sezoni 1997/1998., nagradu "Mostarska liska" za najbolju glumicu za prestavu "Feral Tribune Cabaret" u režiji Tanje Miletić Oručević...

Glumila je i u filmovima „Grbavica“, „Tunel“, „Laf u srcu“, „Stanica običnih vozova“, „Povratak“.

Tomas Mor. wikipedia.org

Rođen pisac Tomas Mor, autor čuvenog romana „Utopija“

1478. – Rođen engleski humanist i državnik Tomas Mor (Thomas More), rodonačelnik utopijskog socijalizma, pisac socijalnih, historijskih i teoloških spisa. Od 1529. do 1532. bio je lord-kancelar kralja Henrija Osmog, ali je 1535. zbog odbacivanja crkvene reformacije i odbijanja da prizna kralja crkvenim poglavarom, osuđen na smrt i pogubljen. U političko-filozofskom romanu “Utopija”, objavljenom na latinskom jeziku 1516., opisao je ekonomsku bijedu Engleske, podvrgavši oštroj kritici privatnu svojinu, posebno veleposjedničko zahvatanje zemlje seljaka i eksploataciju u kapitalističkim manufakturama. Nasuprot tome, naslikao je zamišljeno ostrvo “Utopiju”, idealnu komunističku državu sa savršenim društvenim i političkim sistemom.

1812. – Engleski pisac Čarls Dikens (Charles Dickens), osnivač socijalnog romana, tvorac grotesknog realizma, rođen je na današnji dan. Tegobno lično iskustvo stekao je kad je, zbog porodičnih dugova, kao dječak bio prinuđen da radi u jednoj fabrici za proizvodnju paste za obuću. Djela mu odražavaju sklonost satiri, humoru, s primjesama romantičnog i sentimentalnog, a najpoznatija su: romani “Dejvid Koperfild”, “Oliver Tvist”, “Pikvikov klub”, “Mala Dorit”, “Nikolas Niklbi”, “Velika očekivanja”, “Stara prodavnica rijetkosti”, “Sumorna kuća”, “Martin Čazlvit”, pripovijetke “Tri duha”, “Cvrčak na ognjištu”, “Bitka života”.

1864. – Umro Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i pravopisa, folklorist i sakupljač narodnih umotvorina.

1870. – Rođen austrijski psihijatar Alfred Adler, jedan od pionira psihoanalize, osnivač pravca takozvane individualne psihologije, kojom se odvojio od tvorca psihoanalize Sigmunda Frojda (Freud). Djela: “Praksa i teorija individualne psihologije”, “Poznavanje čovjeka”, “O nervoznom karakteru”.

Adolf Saks. wordpress.com

Umro Adolf Saks, konstruktor prvog saksofona

1885. – Rođen američki pisac Sinkler Luis (Sinclair Lewis), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930., koji je ismijavao zablude i samoobmane američkog društva i pisao protiv rasne diskriminacije. Djela: romani “Dr Erousmit”, “En Vikers”, “Elmer Gantri”, “Glavna ulica”, “Bebit”, “Dodsvort”, “Mentrep”, “Kraljevska krv”, “To je ovdje nemoguće”.

1894. – Umro belgijski proizvođač duhačkih instrumenata Adolf Saks (Adolphe Sax), koji je 1840. izumio muzički instrument, nazvan – njemu u čast – saksofon.

1913. - Rođen Oskar Danon, jugoslavenski dirigent, kompozitor i akademik. Kao dirigent radio je u Sarajevu, a poslije Drugog svjetskog rata bio direktor Beogradske opere, glavni dirigent Slovenske filharmonije te dirigent u Beogradskoj filharmoniji i Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Bio je profesor na Beogradskoj muzičkoj akademiji, predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika Srbije, te član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2008. godine.

1927. – U Bileći je rođen Dušan Vukotić, filmski reditelj, scenarista, animator, oskarovac i profesor na Filmskoj akademiji u Zagrebu, član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Najpoznatiji je po crtanom filmu „Surogat“ za koji je nagrađen Oskarom 1962. godine. 

Žene u Švicarskoj dobile pravo glasa. wikipedia.org

Žene u Švicarskoj dobile pravo glasa

1971. – Žene u Švicarskoj referendumom su dobile pravo glasa.

1978. - Rođen Ešton Kučer (Ashton Kutcher), američki filmski i televizijski glumac, producent i bivši model. Najpoznatiji je po ulozi Majkla Kelsa (Michael) u humorističnoj seriji “Lude sedamdesete”. Godine 2010., zajedno s tadašnjom suprugom glumicom Demi Mur (Moore), osnovao je fondaciju za iskorjenjivanje dječijeg ropstva u svijetu. Iste godine, “Time Magazine” proglasio ga je jednim od 100 najutjecajnijih ljudi.

1992. – Ugovor o Evropskoj uniji, poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta, potpisan u ovom nizozemskom gradu, označio je uspostavljanje Evropske unije, a stupio je na snagu 1. januara 1993. godine. Potpisalo ga je dvanaest članica tadašnje Evropske zajednice.

2006. – Naučna ekspedicija otkrila je više novih vrsta životinja i biljaka na Zapadnoj Novoj Gvineji. Otkriveno je 20 novih vrsta žaba, četiri vrste leptira, nekoliko vrsta palmi, jedna ptičija podvrsta, kao i vrsta kengura za koju se mislilo da je istrijebljena zbog lova.

2013. - Umro Krsto Papić, hrvatski scenarist i filmski reditelj, kojeg mnogi filmski znalci smatraju jednim od najboljih reditelja bivše Jugoslavije i jedinim rediteljem iz Hrvatske koji se može svrstati u jugoslavenski Crni val.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.