VEČERAS U 20 SATI

Nerin Dizdar za "Avaz": Nećemo pristati na HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

SNSD je imao svoj prijedlog rješenja, a onda je taj prijedlog plasiran u javnost kao naš zajednički dogovor, kazao je Dizdar

Dizdar: Odnosi u Vladi FBiH harmonični. Avaz

Danijal Hadzovic

7.2.2024

Gost današnjeg FGR podcasta je Nerin Dizdar, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije BiH. U razgovoru s Danijalom Hadžovićem Dizdar je govorio o aktivnostima i budućim planovima ministarstva na čijem je čelu, odnosima unutar Vlade FBiH, pregovorima o izmjenama Izbornog zakona te odnosima unutar SDP-a.

Kada je riječ o Ministarstvu, Dizdar je kazao da je njegov cilj povratnicima pomoći u smislu ekonomskog osnaživanja i pokretanja vlastitih biznisa, za šta je posebno važno povezivanje s dijasporom. Ministar ističe kako su odnosi u Vladi harmonični te da nakon dugo vremena imamo Vladu koja je okrenuta razvoju i evropskom putu.

Glede pregovora o Izbornom zakonu, Dizdar navodi da je mnogo dezinformacija koje se pojavljuju u javnosti.

- SNSD je imao svoj prijedlog rješenja, a onda je taj prijedlog plasiran u javnost i prikazan kao dogovor ove stranke s trojkom i HDZ-om. Kasnije smo to morali demantirati. Stranke trojke su bile jasne da je prvenstveni cilj razgovora o izmjeni Izbornog zakona provođenje presude ''Sejdić – Finci'' i otklanjanje diskriminacije. Sigurno nećemo pristati na rješenje po kojem bi se u FBiH formiralo više izbornih jedinica za izbor članova Predsjedništva - kazao je Dizdar.

Kada je riječ o odnosima u SDP-u, Dizdar je kazao kako su oni mnogi bolji nego što se to često čini u javnosti te da se takav utisak ostavlja zbog demokratičnosti u ovoj stranci, tj. slobodi mnogih kolega da javno iznose nezadovoljstvo unutarstranačkim politikama.

Intervju s Nerinom Dizdarom gledajte večeras u 20 sati na Avaz TV-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.