POSJETIO VLADU ZDK

Ambasador Rajli: Puna podrška investiciji "Adriatic Metalsa" u Varešu

Ambasador Rajli je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo pruža punu podršku sigurnosti, stabilnosti i integritetu Bosne i Hercegovine

Rajli u posjeti Vladi ZDK. Press Office ZDK

FENA

7.2.2024

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Džulijan Rajli (Julian Reilly) boravio je u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu, gdje se sastao s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Ambasador Rajli je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo pruža punu podršku sigurnosti, stabilnosti i integritetu Bosne i Hercegovine te da će nastaviti djelovati u tom pravcu.

Posebno je naglasio važnost Zeničko-dobojskog kantona, gdje je u toku realizacija nekoliko investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva, od kojih je najveća ulaganje "Adriatic Metalsa" u oživljavanje rudarenja u Varešu, koje će zasigurno pozitivno utjecati na privlačenje novih investicija u BiH.

Potcrtao je da je veoma važno da BiH ostane stabilna i uspješna te posvećena globalnim integracijama, naglasivši da posvećenost vlada djelima koja vraćaju nadu građanima i ekonomsku sigurnost imaju punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Premijer Pivić je upoznao ambasadora sa stanjem u ZDK, kao i ključnim aktivnostima i planovima Vlade, koja ove sedmice puni prvih 100 dana rada. Naglasio je da su sigurnost, stabilnost i razvoj ključni prioriteti, te da je Vlada u prvih 100 dana rada stvorila uslove za nesmetanu realizaciju planiranih projekata i mjera u 2024. godini.

Istakao je da je privreda u posebnom fokusu Vlade, jer želi nastaviti jačati konkurentnost domaćih kompanija istovremeno stvarajući uslove za privlačenje novih ulaganja iz cijelog svijeta.

Naglasio je da Vlada ZDK pruža maksimalnu podršku rudniku „Adriatic Metals“ u Varešu, koji će zvanično biti pokrenut 5. marta, jer ova najveća poslijeratna investicija u BiH donosi korist, prije svega općini Vareš, ali i cjelokupnoj ekonomiji ZDK, FBiH i države BiH, a ujedno ovaj kanton vraća u fokus velikih zapadnih investitora, što će vrlo brzo promijeniti ekonomske prilike i značajno poboljšati našu vanjsko-trgovinsku bilansu.

Naveo je da je "Adriatic Metals" dosad uložio ogromna sredstva u studije, analize, ali i tehnologije koje imaju za cilj nulti utjecaj na okoliš i u tome je lider u Bosni i Hercegovini te dobar primjer drugim kompanijama. Sve su to, naglasio je, registrirale nadležne institucije ove države i izdale sve potrebne dozvole za rad, pogotovo one koje se tiču zaštite okoliša, a sve dok je tako ova kompanija će u Vladi ZDK imati partnera i podršku, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.