REAKCIJE

Enver Kazaz za "Avaz": Građani da ne nasjedaju na propagandne akcije, BiH ide naprijed

Treba reći građanima da u ovakvoj situaciji uzbuđenih obavještajnih službi i borbe protiv politike kompromisa ostanu uvjereni da BiH ide naprijed

Enver Kazaz. Avaz

Alen Bajramovic

8.2.2024

Sastanak predstavnika trojke, HDZ-a i SNSD-a profesor Enver Kazaz smatra dosta uspješnim, jer su današnjim dogovorom praktično ispunjeni zahtjevi Angeline Ajhorst (Eichorst), izvršne direktorice za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove. Ona je tokom posjete BiH iznijela minimum uvjeta za početak pregovora o članstvu BiH u EU, a koji se odnose na usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, zakona o sukobu interesa i zakona o sudovima BiH, uz otvaranje pregovora sa FRONTEX-om.

- Jedino je Čović danas tu ubacio i izborni zakon, jer očigledno nema šanse da se na drugi način opravda pred HNS-om iako taj njegov uvjet neće moći biti realiziran. Činjenica da su formirane radne grupe govori o ozbiljnosti pregovora i da je petorci na vlasti stalo da otvori pristupne pregovore sa EU - kaže Kazaz za "Avaz".

Racionalno objašnjenje Dodikovog odlaganja zahtjeva vezanog za Ustavni sud BiH, kojim je nedavno uvjetovao evropski put, Kazaz vidi u teškoj finansijskoj situaciji u RS, a otvaranje pregovora donosi značajnu novčanu pomoć i priliv stranih investicija. Kooperativnost HDZ-a inicirana je pritiskom SAD-a.

- Treba reći građanima da u ovakvoj situaciji uzbuđenih obavještajnih službi i borbe protiv politike kompromisa ostanu uvjereni da BiH ide naprijed. Da ne nasjednu na propagandne akcije koje su pratile "Aprilski paket" i Prudski sporazum i koje su satanizirale svaki oblik politike dogovora. Utvrđeni su precizni rokovi, početkom marta BiH će predati ono što od nje traži EU, tako da izgleda da se politička elita uozbiljila i da mi u postojećim geopolitičkim uvjetima sigurnosnu, ekonomsku i svaku drugu politiku možemo imati samo u EU. Svaki drugi put bi nas vodio u propast - ističe profesor Enver Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.