KONAK NA BISTRIKU

Rezidencija Franca Ferdinada, Tite i Pertinija: Graciozna vila koja prskosi vremenu propada u tišini

Konak je zatvoren 2008. godine i danas je potpuno zanemaren od strane vlasti

Konak na Bistriku: Izgrađen 1869. godine. Avaz

10.2.2024

Konak na Bistriku jedna je od najljepših sarajevskih trokatnica, a nalazi se daleko od pogleda javnosti u Općini Stari Grad i predstavlja važan historijski objekt iz vremena Osmanskog Carstva. Ova građevina, osim što plijeni pogledom, iza sebe krije brojne priče, a simbol je vremena i historije.

Konak na Bistriku je izgrađen je 1869. godine za vrijeme jednog od najvećih rasipnika među sultanima, sultana Abdula Aziza koji je vladao u periodu od 25 juna 1861. do 30 maja 1876. godine, kao simbol moći Osmanskog carstva.

Rezidencija visokih gostiju

Projekat za rezidenciju napravio je Topal Šerif Osman-paša, a gradili su je Splićani Franje Linardov i Franjo Moise. Konak je služio kao sjedište valije i uprave Bosanskog vilajeta, a sve poznate ličnosti iz tog perioda odsjedalu su u njemu.

Posljednji vezir koji je stanovao u tim konacima je bio Abdurahim-paša, bosanski vezir tokom 1826. i 1827. godine.

U vrijeme Austro-Ugarske uprave, Konak je bio sjedište austrougarskih namjesnika za BiH, od kojih je jedan Oskar Potiorek. U Konaku je boravio Franz Josef, austrougarski car. U jednoj od odaja Konaka umro je atentatom teško povrijeđen Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija (Sophie). Atentat izvršen 28. juna 1914. godine bio je povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Za vrijeme Jugoslavije, najugledniji visoki gosti boravili su u njegovim odajama, između ostalih i Josip Broz Tito, te Sandro Pertini, bivši italijanski predsjednik i mnogi drugi.

Potrebna obnova

Konak je zatvoren 2008. godine i danas je potpuno zanemaren od strane vlasti, a za njegovu obnovu, prema procjenama, potrebno je više od 10. miliona KM.

U kakvom lošem stanju je ovaj objekt ukazuju pukotine i ispucani zidovi, a ustanovljeno je da su temelji nisu dovoljno duboki, te da samo tlo nije pogdno.

Od 2008. godine ova građevina čeka na obnovu, potrebno je izvršiti sanaciju instalacija, riješiti problem grijanja i izvršiti potpunu restauraciju Konaka kako bi on mogao zadržati svoju historijsku slojevitost, zatim prilagoditi izgled ovog objekta koji je izgrađen prije 150 godina, današnjem 21. vijeku.

Komisija o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je Konak na Bistriku nacionalnim spomenikom. U konaku su sve do 2013. godine održavali bitni sastanci, a odsjedali su i ambasadori.

Čuvar vremena

Tokom Drugog svjetskog rata, objekat postaje Medicinski fakultet, a pedesetih godina Konak je potpuno rekontsruiran i to je posljednji put da je na taj način oživljen.

Rezidencija Konak je danas reprezentativni objekat države Bosne i Hercegovine, i služi za potrebe Predsjedništva Bosne i Hercegovine, državne prijeme i boravak visokih inostranih delegacija, tokom njihovih posjeta Bosni i Hercegovini.

Konak čuva i bogatu umjetničku vrijednost, gdje se mogu vidjeti slike nekih od najvećih slikara koje je region upamtio.

Danas ova graciozna vila koja je opstala unatoč vremenu i ratovima propada u tišini i čuva tajne uglednih ljudi koji su boravili u njoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.